Barcelona Cultura

Cinc fets que et sorprendran sobre Adolf Loos

A partir del 14 de desembre podràs gaudir de l’exposició més completa sobre Adolf Loos que s‘ha pogut veure fins ara al món. Dibuixos, plànols, fotografies, maquetes i mobiliari et transportaran a la part més íntima dels espais interiors que ell mateix va dissenyar. Però, qui era Adolf Loos? Et descobrim cinc curiositats sobre la seva vida i carrera professional.

Va viure a la Viena de principis del XX

La Viena de pensadors i artistes com Sigmund Freud, Egon Schiele, Oskar Kokoschka o Arnold Schönberg. Molts d’aquests intel·lectuals —entre ells, Loos— lluitaven per superar la Viena dels Habsburg.

Era un gran angloamericanòfil

Era un gran admirador de la cultura angloamericana, especialment del moble anglès. És per això que bona part dels 120 mobles que presenta l’exposició són d’influència anglesa. També en trobaràs d’influència turca, egípcia o oriental.

Considerat un arquitecte antiornamentació

Si hi ha una cosa que caracteritza Loos és la seva lluita per l’arquitectura útil i plenament al servei de l’usuari: els ornaments només fan nosa. Els interiors de les seves cases particulars i espais comercials tendeixen més aviat cap a l’austeritat i simplicitat decorativa.

Precursor de la Bauhaus

Precisament fruit d’aquesta simplicitat, Adolf Loos bé podria haver estat l’autor de la cèlebre màxima «menys és més». Amb els seus projectes arquitectònics va avançar-se a les idees de Gropius, van der Rohe o Le Corbusier.

Un gratacels per al Chicago Tribune

L’any 1922 va projectar un dels edificis més agosarats de la seva carrera, el Chicago Tribune Column: una gran columna dòrica inspirada en monuments del món clàssic i coberta completament de granit negre.

Ajuntament de Barcelona