Barcelona Cultura

De Braun a Apple: la font d’inspiració d’Steve Jobs

Sabies que Steve Jobs es va inspirar més d’una vegada en els productes de la marca Braun per crear els seus productes d’Apple? Fixa’t en aquest ràdio-tocadiscos Phonosuper SK 6 de 1960, dissenyat per Dieter Rams i Hans Gugelot. Té més d’un punt en comú amb els iPod, no et sembla?

L’empresa Braun es va convertir en un dels primers fabricants a Europa a combinar ràdio i tocadiscos en una mateixa unitat durant els anys 30. Amb el canvi de la gestió original de l’empresa, un dels seus objectius va ser donar més protagonisme al disseny d’objectes d’ús quotidià. Un concepte estrany durant aquells anys, però que s’ha mantingut fins avui. Per això van comptar amb la creativitat de professionals com Dieter Rams, que també va ser el creatiu de l’espremedora que molts de nosaltres hem vist per casa.

Els seus nous productes es van encaminar cap a un enfocament neofuncionalista. Fruit d’aquesta tendència es va dissenyar, el 1956, el Phonosuper SK, una combinació de ràdio i tocadiscos que, per primera vegada, incloïa una tapa transparent de metacrilat. Tan gran va ser l’impacte del nou disseny de producte que es va guanyar un sobrenom, «el taüt de Blancaneu», com a referència a la pel·lícula de Disney.

La tapa harmonitzava amb la carcassa, de xapa metàl·lica lacada, plegada i amb els laterals de fusta. Aquesta solució permetia visualitzar el reproductor de discos i el tauler de control encara que la tapa estigués tancada. Per tant, un objecte que resumeix la filosofia estètica de Braun: l’abandonament de tots els ornaments superflus per mostrar de manera evident la funció dels seus productes.

Quins altres aparells d’Apple creus que s’han inspirat en el disseny minimalista de Braun?

Ajuntament de Barcelona