Barcelona Cultura

Diàleg entre passat i present del mobiliari dúctil a Artesania Catalunya

Aquesta tarda, a les 19.30, s’inaugura, a la sala d’exposicions del Centre d’Artesania de Catalunya, l’exposició «La corba màgica. Moble de faig i rotang». La mostra, que es podrà veure gratuïtament fins al proper 18 de novembre, presenta 21 peces de dues col·leccions de mobiliari del Museu del Disseny que tenen la corba com a element principal.

La tècnica que permetia escalfar la fusta i doblegar-la va tenir una gran acceptació a finals del segle XIX i principis del XX, època en què els mobles dúctils es consideraven gairebé una cosa màgica. Barcelona va ser un dels indrets del territori espanyol on van tenir més èxit els mobles de faig corbat, que es fabricaven majoritàriament a València. Actualment, el mobiliari fabricat amb rotang torna a estar de moda, i una de les empreses que encapçala el retorn del moble corbat és Expormim (valenciana, evidentment), que ha col·laborat en l’exposició.

És per això que la mostra, comissariada per Rossend Casanova i Julio Vives Chillida, busca establir un diàleg entre el passat i el present, entre les peces de la col·lecció històrica de moble corbat fabricades amb fusta de faig i les contemporànies, de la col·lecció de disseny de producte, fetes amb rotang. Les dues col·leccions tenen en comú, tot i la diferència temporal, la utilització de l’element natural com a matèria base i la fabricació artesanal, que conformen peces funcionals i alhora belles.

 

Ajuntament de Barcelona