Barcelona Cultura

Disseny gràfic i portades de llibres

La màgia d’una bona lectura la trobem en un bon argument, personatges enigmàtics i una bona trama que ens mantingui expectants i que ens sorprengui. Això sí, la coberta de qualsevol llibre també hi té molt a dir, especialment si n’estàs triant un per regalar aquest Sant Jordi. Et presentem una selecció de cobertes de llibres creades per dissenyadors gràfics que han marcat els darrers decennis al nostre país.

Surrealisme i dadaisme

Segurament que tens un «Daniel Gil» a casa i potser no ho sabies. Aquest dissenyador nascut a Santander va crear gairebé dues mil cobertes de llibres per a la col·lecció «El Libro de Bolsillo» d’Alianza Editorial. I ho va fer amb un estil transgressor, definit per ell mateix com «a cavall entre el surrealisme i el dadaisme». Al museu comptem amb algunes de les seves creacions.

De Raimon a la novel·la negra

Un altre dissenyador de portades que podràs trobar al museu, en aquest cas barceloní, és en Jordi Fornas. El reconeixeràs per les famoses portades de discos Edigsa de Raimon, tot i que, de fet, va dedicar-se globalment a modernitzar la cultura feta en català, especialment durant els decennis de 1960 i de 1970. Va encarregar-se de les portades de la col·lecció de novel·la negra «La Cua de Palla» d’Edicions 62, jugant amb la tipografia Helvètica i amb només dues tintes: groc i negre.

Disseny italià i literatura espanyola

Un altre dels clàssics en moltes prestatgeries domèstiques: la col·lecció «Austral» d’Espasa Calpe, la primera col·lecció de butxaca de l’editorial. En aquest cas, el pintor i dissenyador gràfic llombard Attilio Rossi va ser l’encarregat de posar-hi colors vius i imatges pixelades de fons.

 

Ajuntament de Barcelona