Barcelona Cultura

El cos vestit en 5 peces

Sabem que visitar les quatre exposicions del Museu del Disseny no és feina d’un dia. I més si es tracta de l’exposició «El Cos Vestit», en la qual podríem passar hores admirant cada detall de la moda des del segle XVI fins a les darreres incorporacions dels joves dissenyadors. És per això que et presentem 5 peces destacades de l’exposició que no et pots perdre!

El cavaller i el cortesà

La vida a qualsevol de les corts europees d’època moderna podia arribar a ser molt dura. I més si es tractava d’anar a la moda afrancesada del segle XVIII, que buscava un efecte més aviat teatral: és el cas del vestit de cort francès de 1760 que pots veure a l’inici de l’exposició, amb un volum totalment artificial que de ben segur et recorda el quadre de Las Meninas de Velázquez.

Vestit i revolució

Els canvis provocats per la Revolució Francesa van tenir el seu reflex a la moda. Fins i tot tenim el cas que Napoleó va prohibir per decret alguns dels símbols aristocràtics, com ara la cotilla. Així, el vestit se simplifica i recorda més aviat les estàtues gregues, tot alliberant el cos de la dona. Si et fixes en aquest vestit de cotó i brodat blanc (1790-1810) descobriràs per què se’ls anomenava «vestits camisa»!

Els burgesos mudats

Una altra revolució, la industrial, va transformar la manera de fabricar teles. Aquest fet va influir en la renovació d’armari de la nova classe que acabava de sorgir, la burgesia: es comprimeixen torsos i cintures i tornen les faldilles amples, com la dissenyada per Charles Frédéric Worth a mitjan segle XIX. Els vestits arriben a ser tan exagerats que dificultaven seure o travessar una porta!

Alta costura

Balenciaga, Pedro Rodríguez o Asunción Bastida són alguns dels representants de l’alta costura a casa nostra. Precisament Bastida, dissenyadora amb casa a Barcelona i Madrid, mostra amb aquest vestit negre de 1956 com es destaca la forma dels pits i dels malucs, sense gaire ornaments ni afegits.

Dissenyadors versus globalització

Resulta difícil resumir amb una única peça els darrers 25 anys de la moda: homes i dones modifiquen el seu cos amb pírcings i tatuatges i els joves introdueixen cànons de bellesa diferents, aplicant teixits innovadors i d’alta tecnologia. Així ho mostra aquest vestit amb pedreria metàl·lica i tafetà de seda, creació de Markus Lupfer el 2009 per a la marca Armand Basi.

Són només 5 vestits que ens serveixen per fer un aperitiu de la història de la moda, però n’hi ha molts més que t’animem a descobrir a l’exposició «El Cos Vestit. Siluetes i moda (1550-2015)».

Ajuntament de Barcelona