Barcelona Cultura

El penjoll de l’ós TOUS s’incorpora al Museu del Disseny

Són només 19 mil·límetres d’alçada, 14 d’amplada i 0,80 dècimes de gruix, però l’icònic ós de la firma manresana TOUS ja forma part de la col·lecció de disseny de producte del Museu del Disseny, després de l’acte de donació celebrat ahir a les instal·lacions del Museu.

Es tracta d’un dels primers prototips del penjoll realitzat de manera artesana per Rosa Oriol l’any 1985. Oriol es va inspirar en la figura de l’ós de peluix així com en la tendresa i els records de la infantesa per tal de crear una joia portable i assequible a un gran públic.

La peça destaca «pel seu valor com a icona de gran popularitat en àmbit nacional i internacional, a més de les diferents aplicacions que ha tingut en suports i objectes diversos», segons explica Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona. És important també el seu valor de fabricació, ja que des dels anys 1980 ha anat canviant la manera de produir la joia: des de la fabricació artesanal, passant pels motlles, la microfusió, l’electroconformació o els bilaminats.

La família Tous va iniciar la seva singladura pel món del disseny de joies al carrer del Born de Manresa l’any 1920. Va apostar per un concepte de joieria innovador que defugia la joieria més tradicional i es va anar consolidant com a marca i internacionalitzant-se amb presència als cinc continents.

Ajuntament de Barcelona