Barcelona Cultura

En préstec el «plat del flamenc» del fons del Museu

Seguint el traç de l’Any Cadafalch, la Fundació Masó de Girona ha inaugurat recentment l’exposició «Puig i Cadafalch, Masó i els Banys de Girona», que es podrà visitar fins a finals de març del 2018. Des del Museu del Disseny hi hem volgut aportar el nostre gra de sorra cedint l’anomenat «plat del flamenc».

Es tracta d’un exemple de plat de pisa medieval decorat en verd i morat, sèrie molt comuna en els segles XIII i XIV. El protagonista de la peça és la figura d’un  flamenc, amb el coll molt llarg que s’adapta a la forma del plat i que té una gran vinculació decorativa amb el món àrab i bizantí.

La peça va ser trobada precisament durant les excavacions realitzades als Banys Àrabs de Girona dels anys trenta del segle passat, amb motiu de la seva restauració a mans de Josep Puig i Cadafalch i Rafael Masó, dos arquitectes apassionats per la recuperació del patrimoni històric català.

La importància de la peça rau en què coneixem la seva data concreta d’ús, fet no gaire comú per a aquests períodes. A finals del segle XIII els atacs dels exèrcits del rei de França van destruir l’edifici original dels Banys, de manera que va caldre una reconstrucció de l’edifici gairebé completa, que es va dur a terme l’any 1294. I precisament en aquest nivell de reconstrucció es on va aparèixer el nostre plat.

Ajuntament de Barcelona