Barcelona Cultura

Josep Lluís Sert, 35 anys sense l’impulsor del racionalisme arquitectònic a Espanya

La Casa Bloc va ser promoguda pel govern de la Generalitat de Catalunya en temps de la II República. L’edifici, amb més de 200 habitatges, es va construir amb la voluntat de millorar socialment les condicions de vida dels obrers de barri industrial de Sant Andreu, molts dels quals, en aquell moment, encara vivien en barraques o en condicions precàries.

Els arquitectes Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana, membres del GATCPAC (Grup d’Artistes i Tècnics Catalans pel Progrés de l’Arquitectura Contemporània), van ser els artífexs del projecte. La Casa Bloc proposà un habitatge econòmic i assequible, amb qualitat de materials constructius i espais que cobrien les necessitats bàsiques de les persones. Alhora suggerien noves formes de convivència i d’identitat col·lectiva, formalitzades amb un urbanisme nou, basat en un nou concepte de ciutat.

El GATCPAC, amb el seu esperit innovador, el seu compromís social i el seu alt nivell d’exigència, tant estètic com ètic, va promoure l’arquitectura d’avantguarda a Catalunya, que també es va concretar, a Barcelona, en obres com l’edifici de la Fundació Miró, la Casa López o la Casa Rodríguez Arias.

Avui, divendres 15 de març, commemorem el 35è aniversari de la mort de Josep Lluís Sert. Nascut l’1 de juliol de 1902 a Barcelona, va ser un dels membres fundadors del GATCPAC i un dels arquitectes més reconeguts del nostre país; amb distincions com la Medalla d’Or de l’Arquitectura, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’Or de l’AIA (American Institute of Architects), la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts o el guardó Twenty-five Year Award, també de l’AIA, que s’entrega als edificis i estructures amb un fort component simbòlic que han superat amb creus el pas del temps.

Sert va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i, ja abans de finalitzar els seus estudis, va traslladar-se a París per conèixer en primera persona els fonaments de l’arquitectura moderna, el racionalisme arquitectònic, a l’estudi de Le Corbusier. L’any 1930 va començar a dissenyar els seus primers edificis, privats de tot ornament innecessari, realitzant per primera vegada a Espanya construccions de caràcter racionalista. En plena Guerra Civil espanyola, l’any 1937 va projectar el Pavelló de la República Espanyola a l’Exposició Universal de París amb col·laboració amb Luis Lacasa; on van presentar-se obres com el “Guernica” de Picasso i “El segador” de Miró, íntim amic de l’arquitecte.

En acabar la Guerra Civil, Josep Lluís Sert va ser represaliat pel govern de Franco i inhabilitat per exercir l’arquitectura. A finals de juliol de l’any 1939, va marxar a l'exili als Estats Units gràcies a Walter Gropius, qui l’havia convidat a impartir una sèrie de conferències, a qui va substituir anys més tard com a degà de la Graduate School of Design de Harvard (1953-1969) mentre combinava la docència amb projectes als Estats Units, Sud-amèrica i el Mediterrani com la projecció del campus central de les universitats de Boston i Harvard i el pla urbanístic de la ciutat colombiana de Medellín. A Nova York va fundar Town Planning Associates (1941-1956) amb Paul Lester Wiener i Paul Schultz; i a Cambridge, Sert, Jackson and Associates el 1957 des d’on va projectar el taller de Miró a Palma (1955) i la Fundació Maeght (1959-1964), precedent dels centres d’art que van proliferar a partir de l’aparició del Centre Pompidou.

La Casa Bloc és membre d’Iconic Houses. Tens una nova oportunitat per visitar un dels seus habitatges recuperats, l’habitatge 1/11, tots els dissabtes a les 11 h. No esperis més i compra la teva entrada!

Ajuntament de Barcelona