Barcelona Cultura

Josep Pla-Narbona, reconegut amb la Creu de Sant Jordi 2019

La Generalitat de Catalunya ha concedit una de les Creus de Sant Jordi de l’edició d’enguany al dissenyador Josep Pla-Narbona. Aquesta distinció, que va néixer l’any 1981 amb la finalitat de distingir aquelles persones físiques o jurídiques que han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural, és el màxim reconeixement que algú pot rebre pel Govern.

Pla-Narbona (Barcelona, 1928) és considerat un referent en el grafisme català del segle XX. Dibuixant, grafista, gravador i pintor, ha rebut guardons tan importants com el Premi Nacional de Disseny i el Premi Il·lustra d’Or de l’Associació de Professionals Il·lustradors de Catalunya, i va participar en la primera Biennal Internacional de Cartells de Varsòvia, la inauguració de l’American Institute of Graphic Arts a Nova York i a la Col·lecció de Gravats del MoMA. A més, va ser el primer membre espanyol en ser admès a l’Alliance Graphique Internationale (AGI) i cofundador i primer president de Grafistes FAD, actualment ADG-FAD.

L’any 2013 Pla-Narbona va donar al Museu una gran part de la seva obra gràfica d’entre 1947 i 2009, que comprenia gairebé dos-cents exemplars: cartells, impresos publicitaris, il·lustració editorial i imatge corporativa. Alguns exemples són la capçalera del diari Tele/eXpres, un dels cartells de les Olimpíades Barcelona 92 i moltes altres creacions al servei de la indústria farmacèutica. També se’l reconeix per la seva obra plàstica, ja que ha sempre compatibilitzat la seva feina com dissenyador gràfic i alhora artista.

Entre les 28 personalitats restants a qui també s’han atorgat aquest guardó, s’inclou el nom del dissenyador, il·lustrador, publicista i dibuixant Lluís Juste de Nin, a qui se’l reconeix pel seu llenguatge caracteritzat per l’elegància, la sensibilitat i la profunditat, la seva contribució al gènere de la novel·la gràfica i el compromís amb la defensa de normalització de la llengua catalana. Ha estat vinculat a Armand Basi des de la seva fundació l’any 1987 com a director i al capdavant de la direcció creativa i disseny a partir de l’any 1994. Al Museu trobem peces molt representatives de diverses èpoques i col·leccions de la marca, alguns d’ells exposats a “El cos vestit. Siluetes i moda. 1550-2015”. Mostra de la seva cura en la direcció artística la podem observar en les campanyes de comunicació i l’edició dels catàlegs de la marca, algunes de les quals formen part de l’exposició “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003”.

També ha rebut la distinció Benedetta Tagliabue, per la seva competència professional i la seva excel·lència en l’àmbit de l’arquitectura a escala mundial. En el seu despatx EMBT, l’arquitecta i dissenyadora milanesa ha investigat la cistelleria del vímet, que considera “el primer llenguatge universal de la humanitat, el llenguatge de les mans”. El sofà de dues places Pepe, disponible a la col·lecció en línia del Museu del Disseny, és el resultat entre disseny i indústria, i aconsegueix lleugeresa i sinuositat a partir de tractar curosament els processos artesanals perquè s’uneixin a la precisió i la qualitat de la tecnologia. Tagliabue també ha treballat en projectes com el Parc de Diagonal Mar i la rehabilitació del mercat de Santa Caterina, i va rebre el Premi Ciutat de Barcelona l’any 2013.

Ajuntament de Barcelona