Barcelona Cultura

La Casa Bloc en 7 curiositats

Tant si ja l’has visitat un dissabte al matí com si no en coneixes la història, la Casa Bloc amaga, al barri de Sant Andreu de Barcelona, curiositats i singularitats que et desvelem a continuació.

Habitatges socials dels anys trenta

El conjunt d’habitatges va ser promogut pel govern de la Generalitat de Catalunya en temps de la II República, i havia de servir per corregir la injustícia social del moment.

Macià i la primera pedra

El president de la Generalitat, Francesc Macià, i l’alcalde Barcelona, Jaume Aiguader, van col·locar la primera pedra del conjunt d’habitatges el 12 de març de 1933.

Dignitat per al proletariat

El conjunt d’habitatges estava destinat a allotjar els obrers més necessitats des del punt de vista econòmic i social, sense perdre en qualitat de materials, espais i necessitats bàsiques de les persones.

La perla del GATCPAC

Els arquitectes Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana van ser els artífexs d’aquesta obra d’arquitectura racionalista. Formaven part del Grup d’Artistes i Tècnics Catalans pel Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC).

Barcelona, ciutat racionalista

La Casa Bloc no és l’únic exemple d’arquitectura racionalista a Barcelona. Trobem a la ciutat altres espais destacats, bastits també sota l’ideari del GATCPAC: l’edifici de la Fundació Miró, la Casa López, al carrer Muntaner, o la Casa Rodríguez Arias, a la Via Augusta.

Una casa ben viva

El 2012 va obrir les seves portes un dels habitatges de la Casa Bloc, l’anomenat  habitatge 1/11. S’ha recuperat per tal de retornar-li l’aspecte original i es pot veure els dissabtes al matí en forma de visita guiada. La resta d’habitatges continua amb el seu propòsit original i hi segueixen vivint gent.

Una Iconic House

Forma part de la xarxa internacional Iconic Houses, en la qual s’apleguen cases singulars i cases-museu obertes al públic. El seu objectiu és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i teixir vincles entre aquest tipus d’espais.

Ajuntament de Barcelona