Barcelona Cultura

La xocolatada, protagonista als EUA

En forma de bombó o xocolata desfeta en una xicra, l’anomenat xocoatl pels maies ha deixat bon gust de boca als paladars de mig món. L’exposició itinerant «Chocolate», organitzada pel Field Museum de Chicago, fa un repàs als milers d’anys d’història d’aquest aliment, i compta amb el plafó de rajoles de La xocolatada del Museu del Disseny.

L’exposició ha viatjat durant 16 anys per diversos indrets dels EUA i ha passat pels museus de Los Angeles, Memphis, Nova York, Honolulu o Las Vegas. A través de 200 objectes, interactius i rèpliques, ens mostra la història de la xocolata al llarg dels segles: des que era un regal per als deus fins a convertir-se en un símbol de riquesa i luxe.

Una reproducció del plafó ceràmic de La xocolatada ha estat cedida per a l’exposició com a testimoni gràfic i ceràmic del que va ser una nova moda cortesana en els segles XVII i XVIII: la xocolata. Al plafó s’hi succeeixen diferents escenes: des d’una dansa cortesana, amb músics i tot, fins a les passejades en palanquí d’una dama molt distingida portada pels seus criats. També hi podem veure com preparen la beguda de xocolata, que els espanyols van importar com a remei terapèutic i que ràpidament es va convertir en la beguda de luxe preferida per reis i nobles, imprescindible en tot acte social de categoria.

Ajuntament de Barcelona