Barcelona Cultura

L’estiu ja és aquí: 5 dissenys refrescants!

Aquest any la calor s’ha fet esperar, però aquesta setmana finalment arriba l’estiu. Aprofitem el canvi d’estació per fer un repàs a la nostra col·lecció a la recerca de dissenys i objectes nascuts des de les altes temperatures.

Europa 16''C  (disseny industrial)

L’any 2000 el dissenyador industrial Ramón Benedito Graells, Premi Nacional de Disseny el 1992, va fer donació d’aquest ventilador creat per a l’empresa d’electrodomèstics Taurus el 1996. Ara triomfaria com a disseny «vintage».

Model Shouldaire (disseny de moda)

Com eren els banyadors als anys trenta? Ens en podem fer una idea amb el vestit de bany donat al Museu per Pere Sans (de la mítica marca Abanderado) el 2016. És un model de llana d’alpaca de la firma nord-americana Janzten que, en un altre color, també es pot veure al Metropolitan  Museum of Art de Nova York.

Uruguay (fotografia)

Establerta l’any 1977 a Barcelona, la fotògrafa especialitzada en publicitat Maria Espeus (Premi Nacional de Cultura 2017) va ampliar la col·lecció fotogràfica del Museu del Disseny amb aquesta suggerent fotografia de moda d’aires clàssics on apareix un vestit de bany de la firma JFLD.

Ventall rígid (disseny d’objectes)

Des de molt abans de l’arribada dels ventiladors, fer moure l’aire sempre ha estat un gest eficaç per combatre la calor sufocant, i un dels objectes més antics és el ventall. Al Museu del Disseny en podeu veure un de rígid del segle XIX fet amb cartró, seda, tela i fusta, que el col·leccionista Manuel Rocamora va donar al Museu l’any 1969.

Las Arenas  (disseny gràfic – cartellisme)

Si no disposem d’un ventilador o un ventall, però tenim una piscina a prop, estem salvats! Per anunciar les històriques piscines Las Arenas de València, Josep Renau (un dels cartellistes més destacats de la Guerra Civil) va dissenyar el 1932 un cartell modern i atrevit que anys després de ben segur que no hagués superat la censura franquista.

Ajuntament de Barcelona