Barcelona Cultura

Maki-e: pinzellades d’una tècnica mil·lenària

Aprofitant l’avinentesa de la projecció del documental Murose Kazumi i l’art del maki-e, el proper 21 de juny al Museu del Disseny, t’expliquem en què consisteix aquesta disciplina artística japonesa.

«Imatge esquitxada», aquesta és la definició literal de maki-e, considerada la tècnica més sofisticada de lacat. La laca urushi, que prové de l’arbre Toxicodendron vernicifluum (que només creix al sud de la Xina, al Vietnam i al Japó), es decora amb delicats i precisos dissenys per aspersió d’or o plata en pols quan encara està humida.

Les possibilitats del maki-e son gairebé infinites, i és un gran exemple de la fusió entre mestratge tècnic i sofisticació estètica. A més, aquesta disciplina permet decorar tota mena d’objectes més enllà de peces artístiques, i la precisió i perfecció de la tècnica ha fet que el seu ús s’hagi concentrat sobretot en petits objectes: faristols, caixes de te, tinters, targeters, capses de pastilles, etc.

El documental que es podrà veure al Museu del Disseny acompanya Kazumi Murose en el seu dia a dia i captura el minuciós procés de creació d’una peça al seu taller. També es mostren les activitats de conservació i difusió que realitza en paral·lel a la seva producció artística des del Mejiro Institute of Urushi Conservation.

Murose, present durant la projecció

El mestre Murose, que té el títol de Tresor Nacional Vivent atorgat pel govern japonès pel fet de ser portador de coneixements i tècniques ancestrals, serà al Museu del Disseny durant la projecció per oferir explicacions complementàries a partir del documental i respondre les preguntes del públic.

Ajuntament de Barcelona