Barcelona Cultura

Presentació de la publicació "Marqueteries a la conca del Mediterrani"

L’Associació per a l’Estudi del Moble i el Museu del Disseny de Barcelona presenten “Marqueteries a la conca del Mediterrani”. Una publicació amb més de 130 pàgines abundantment il·lustrades en blanc i negre que recull un total d’onze articles sobre l’art i la perícia d’aquesta tècnica decorativa en l’entorn Mediterrani. Es tracta també la vesant terminològica de la tècnica, ja que la marqueteria o tarsia fou una tècnica practicada pels tallers orientals, que es va difondre pels territoris cristians durant l'època medieval i moderna. La tècnica ressorgí a finals del segle XIX i principis del XX per la fascinació dels col·leccionistes per les marqueteries islàmiques. Aquest fet va portar a la restauració de molts mobles i la realització de còpies de gran qualitat tècnica, algunes de les quals s’han tractat de discernir.

La publicació inclou un annex amb l’anàlisi de diverses peces de marqueteria pertanyents a la Fundació Ramón Pla i el Museu del Disseny de Barcelona.

Presentat per Pilar Vélez, Ana María Ladona i Mónica Piera, amb articles de María Paz Aguiló, María Mercedes Fernández, Casto Castellanos, Miquel Angel Alarcia, Jaume Llabrés, Xavier Lencina, Sofía Rodríguez Vernis i Félix de la Fuente, Àngels Creus, Mónica Piera i Alessandro Fiorentino.

La presentació de la publicació es farà el proper dissabte 6 de maig a les 18 h a l'Aula B+C (planta -1) del Museu del Disseny. Els assitents al seminari realitzat el 2016 que duia aquest mateix nom, podran recollir un exemplar de la publicació de manera gratuïta. 

Han col·laborat en l'edició Cey's, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i la Fundació Privada Ramón Pla i Armengol.

Ajuntament de Barcelona