Barcelona Cultura

Presentació del llibre “Barcelona. Publicitat i ephemera”, de Víctor Oliva i Oriol Oliva

El dimarts 15 de març a les 19 h, el Museu del Disseny de Barcelona acull la presentació del llibre Barcelona. Publicitat i ephemera, de Víctor Oliva i Oriol Oliva, editat per l’Ajuntament de Barcelona. L’acte comptarà amb la presència del crític d’art Daniel Giralt-Miracle; el dissenyador gràfic Jordi Duró; el director del Museu d’Història de la Ciutat, Joan Roca; la directora del Museu del Disseny, Pilar Vélezi dels autors.

El llibre, amb pròleg de la Pilar Vélez, fa un repàs a la història de la societat barcelonina des de l’any 1850 fins al 1950 a través de l’anàlisi de 2.000 obres representatives dels productes més marginals de la publicitat i la creació gràfica, el que abans s’anomenaven petits impresos i ara coneixem com a ephemera. Aquest terme fa referència al material imprès que té un destí efímer, com són les etiquetes de productes, felicitacions o recordatoris de tot tipus, calendaris o cartells, tot i que aquests últims són els més apreciats en el mercat de l’art.

Víctor Oliva, gran coneixedor de la cultura visual del nostre país, aporta tots els seus coneixements sobre disseny gràfic a aquesta obra. Apassionat de tot allò que es pot considerar efímer i que, normalment, acabem llençant a les escombraries, durant 20 anys ha anat col·leccionant productes d’aquest tipus que, amb l’ajuda d’Oriol Oliva, va desgranant en aquest llibre, on també hi ha peces d’altres col·leccions

Gràcies a aquests ephemera, podem conèixer els canvis que durant el període que transcorre entre 1850 i 1950 van ocórrer en la indústria, la cosmètica, els vehicles, la política o l’alimentació, entre altres sectors. Els ephemera són un reflex de la societat de cada moment i mostren el desenvolupament tècnic que a poc a poc s’anava transformant i millorant. A través d’aquest llibre també podem veure l’evolució de la industria gràfica, que primer utilitzava recursos calcogràfics i tipogràfics, després va incorporar la cromolitografia i, anys més tard, l’offset i la fotomecànica.

Ajuntament de Barcelona