Barcelona Cultura

Sobre il·luminació i disseny teatral: idees al voltant de «Dissenyar l’escena»

La Biblioteca El Clot-Josep Benet ha acollit aquesta setmana la xerrada «Il·luminació» dintre del cicle d’activitats «Dissenyar l’escena. Cicle de converses sobre disseny teatral» organitzat pel Teatre Nacional de Catalunya, el Museu del Disseny i la mateixa biblioteca.

L’acte, a propòsit de l’obra teatral La senyora Florentina i el seu amor Homer, de Mercè Rodoreda, ha comptat amb la presència de Sergi Belbel (director de l’obra), Kiko Planas (il·luminador de l’obra) i Jordi Moya (il·luminador). Però quines han estat les principals idees al voltant de les converses?

Durant la conversa, presentada per Sergi Belbel, s’ha tractat sobre la il·luminació i el procés creatiu de l’espectacle. Per a Kiko Planas, amb qui Belbel ha treballat diverses vegades, el primer pas per a aquest tipus de disseny és sobretot  «conèixer la proposta escènica i, alhora, parlar amb el director per saber quina és la seva idea inicial».

La senyora Florentina i el seu amor Homer es representa al TNC, que és precisament una sala amb grans possibilitats tècniques i un espai immens. Aquest fet ha permès aconseguir la llum naturalista que es buscava i que imita la del sol. El decorat, realista, que inclou una vidriera modernista, té especialment en compte la ubicació real de la casa, situada a la part alta de Barcelona. D’aquí ve que s’aconsegueixi finalment una atmosfera adequada a l’espai i al context de l’obra.

Kiko Planas ha comparat la il·luminació amb la creació d’efectes especials, ja que en tots dos casos  s’han de buscar solucions a les escenes plantejades, tot jugant amb llums directes i indirectes,  filtres i temps per aconseguir la gradació desitjada. Tot plegat sense oblidar que el públic ho veurà d’una manera o d’una altra segons la seva ubicació a la sala.

Podràs veure l’obra de Mercè Rodoreda a la Sala Gran del TNC fins al 2 d’abril. Si hi vas, de ben segur que no només et fixaràs en els actors i en els decorats!

 

Ajuntament de Barcelona