Barcelona Cultura

Una app per facilitar la classificació ceràmica

S’han acabat els maldecaps d’arqueòlegs i estudiosos del disseny ceràmic: el Museu del Disseny col·labora amb el projecte europeu ArchAIDE en la creació d’una aplicació per a dispositius mòbils que classifica peces ceràmiques amb una simple fotografia.

La iniciativa, en la qual participen universitats de ciutats d’arreu del món com ara Pisa, Barcelona, Colònia, York o Tel-Aviv, pretén facilitar la classificació de la ceràmica de diverses èpoques i cultures, a partir de formes, colors i decoracions, mitjançant una imatge de l’objecte en estudi. El vídeo explicatiu de la plataforma ArhAIDE ho resumeix breument.

L’equip de recerca ARQUB d’estudis arqueomètrics de la Universitat de Barcelona treballa de fa un temps en la col·lecció ceràmica del Museu del Disseny estudiant, fotografiant i dibuixant una selecció de gairebé 200 peces ceràmiques que formaran part de l’aplicació mòbil. Una de les tipologies més analitzades dins la col·lecció és la ceràmica majòlica dels segles XIII-XVIII formada per escudelleres, plats, servidores o pots de farmàcia.

Ajuntament de Barcelona