Barcelona Cultura

El Museu del Disseny al "We wear culture" de Google Arts & Culture

Material de premsa

Dijous, 8 de juny – Des d’avui es poden trobar reunits en la major exposició virtual del món de l'estil 3000 anys de la moda d’arreu el món. El projecte "We wear culture" de Google Arts & Culture és una col·laboració d’aquesta institució amb el Museu del Disseny de Barcelona i més de 180 prestigioses institucions culturals de Nova York, Londres, París, Tòquio o São Paulo. Mitjançant l'ús de tecnologia d'avantguarda, el projecte permet explorar aquest àmbit creatiu des de l'antiga Ruta de la seda, fins al punk britànic i per totes les històries que s'amaguen darrere les peces que vestim en l'actualitat.

Les exposicions inclouen totes les icones, moviments, pioners i creadors de tendències, com són Alexander McQueen, Marilyn Monroe, Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Christian Dior, Helmut Newton, Irving Penn, Yves Saint Laurent, Manolo Blahnik, Gianni Versace , Óscar de la Renta, Pierre Balmain, Vivienne Westwood, Miyake Issey i molts altres.
L'exposició ha comptat amb la col·laboració de diferents experts en moda, comissaris i dissenyadors, així com universitats, museus i ONG de tot el món per mostrar que la moda forma part de la nostra cultura i és una forma d'art resultat d'un autèntic treball artesanal de múltiple impacte. Per protegir les col·leccions i posar-les a disposició de tot el món, s'ha recorregut a la tecnologia d'avantguarda de Google, que inclou realitat virtual, vídeos de 360 °, Street View i imatges "gigapíxel" d'ultra alta resolució.

De la participació del Museu del Disseny de Barcelona en el projecte “We wear culture” destaquem els següents continguts que es podran trobar online en català, castellà i anglès:

• Accés a l'exposició digital El Cos Vestit. Siluetes i moda (1550-2015) una de les exposicions permanents del Museu que planteja aprofundir en la relació entre el vestit i el cos a la moda de la societat occidental del segle XVI fins a l'actualitat. A través d'una selecció de vestits, des de les col·leccions històriques, passant per l'alta costura i pels dissenyadors espanyols més significatius del s. XX i XXI veurem com volums, siluetes i mides varien al llarg de la història seguint els imperatius de la estètica del cos que dicta la moda. El vestit modifica la imatge del cos mitjançant unes accions que tendeixen a comprimir-lo i alliberar-lo alternativament i de manera cíclica. 30 imatges, 6 vídeos, textos explicatius, així com exemples de fotografia i gravats de moda conformen aquesta versió en línia de l'exposició.
Street View en què el visitant virtual pot accedir als 650 m2 d'espai físic expositiu de El Cos Vestit. Siluetes i moda. 1550-2015 i moure’s entre els més de 170 vestits i complements recorrent els seus diferents àmbits.

Ítems destacats de la col·lecció  Tèxtil i Indumentària que íntegrament està constituïda per unes 18.000 peces. Online es trobaran una selecció de 64 imatges, 56 vestits i estructures així com una desena de documents, entre fotografia i il·lustracions. Es poden veure entre altres: el vestit cua de paó de Cristóbal Balenciaga, del 1958; el model Delphos de Mariano Fortuny, del 1909; o una peça datada entre 1865-1868 del primer creador d'alta costura de la història, Charles Frederick Worth.

L'exposició “We wear culture” està disponible en línia a http://g.co/wewearculture. Trobareu aquí l’enllaç directe als continguts del Museu del Disseny de Barcelona.  També amb l'aplicació mòbil Google Arts & Culture disponible per IOS y Android.

La col·laboració del Museu del Disseny amb la plataforma Google Arts & Culture també ha fet possible posar a disposició del públic virtual les Street Views de la resta d’exposicions permanents del museuDel món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural;  Extraordinàries! Col·leccions d'arts decoratives i arts d'autor i El disseny gràfic: d'ofici a professió (1940-1980). Gràcies a aquests mapes interiors d’ Street View, els internautes podran recórrer i descobrir les tres exposicions juntament amb la ja destacada del projecte "We wear culture": El Cos Vestit. Siluetes i moda (1550–2015).

Així mateix, formen part de Google Arts & Culture altres peces destacades de les col·leccions de Museu:  112 peces patrimonials i documentals i 9 vídeos de les col·leccions de disseny de producte, disseny gràfic i arts decoratives. Destaquem especialment el format d'ultra alta definició Gigapíxel que permet apreciar els detalls artesanals únics dels panells de rajoles La Xocolatada i La cursa de braus de 1710. Es tracta d’una fotografia realitzada per l’ Art Camera de Google Arts & Culture, un dispositiu expressament dissenyat amb el qual s'obtenen centenars de primers plànols que s'uneixen, posteriorment, per crear una imatge de conjunt enormement detallada que revela detalls ocults a simple vista.
 

Ajuntament de Barcelona