Barcelona Cultura

Conferència d'Andreu Vilasís: L'art de l'esmalt

L'artista plàstic, especialitzat en l’esmalt al foc sobre metalls, Andreu Vilasís oferirà una conferència sobre l'Art de l'esmalt el 17 de gener de 2017, a les 19 h, al Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona. Abans de la conferència, Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny rebrà la donació que Vilasís ha fet al Museu de la seva extensa i molt especialitzada biblioteca sobre arts decoratives, joieria i esmalt, probablement una de les principals a nivell internacional que conté 1.200 documents i 130 revistes, entre manuals, catàlegs d’exposicions, monografies d’artistes, etcètera. Un centenar d’aquests llibres estan publicats entre el segle XVIII i les primeres dècades del segle XX. Bona part d’aquests documents no es poden trobar en cap altra biblioteca de l’estat.

Andreu Vilasís, nascut a Barcelona el 25 de novembre de 1934, amb taller propi des de 1959, artista plàstic especialitzat en l’esmalt al foc sobre metalls, és un dels grans noms internacionals de l’art de l’esmalt contemporani. Considerat un dels millors representants de l’anomenada “Escola de Barcelona” d’esmalts al foc, la seva obra ha estat premiada internacionalment, ha realitzat nombroses exposicions individuals d’esmalt, dibuix i pintura, dins i fora del país, i ha estat jurat en diferents certàmens a França, Alemanya, Japó, Estats units, etc. Podem trobar obra seva, a diferents museus del món, com el Museu del Disseny de Barcelona, el Musée Municipale de l’Évéché de Limoges, The Enamelist Society Museum de Kentucky (Estats Units) o l’Alte Mühle Museum de Himmerod (Alemanya).

És remarcable també la seva tasca docent, exercida durant més de 30 anys a l’Escola Superior d’Art i Disseny “Llotja”, centre del qual va ser director entre els anys 1989 i 1996. Per altra banda, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Barcelona i membre de l’Associació Catalana i l’Associació Internacional de Crítics d’Art (ACCA i AICA), del FAD i fundador i membre de l’AAFAD. L’any 1987 va rebre la Carta de Mestre Artesà de la Generalitat de Catalunya.

Fundador i director de la revista L’Esmalt, és també autor de nombrosos articles especialitzats en revistes nacionals i internacionals, així com creador de múltiples iniciatives dins del sector, com el CIDAE (Centre d’Informació i Difusió de l’Art de l’Esmalt), el Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou, etc.

 

Ajuntament de Barcelona