Barcelona Cultura

Carles Riart desclassificat: L’arxiu d’un moblista al Museu del Disseny de Barcelona

Material de prensa

El pròxim dijous, 17 de novembre a les 19.00h al Centre de Documentació del Museu del Disseny tindrà lloc una conversa entre el dissenyador de mobiliari Carles Riart i el també moblista Pepe Andreu en la que es traçarà un recorregut per la dilatada trajectòria de Riart a partir d'una selecció dels seus mobles i interiors.

Amb aquesta presentació el Museu del Disseny a través del seu Centre de Documentació vol donar a conèixer l’arxiu de Carles Riart després del treball de catalogació de l’arxiu integrat per 600 plànols i material sobre 250 projectes que va donar al Museu ara fa un any.  El museu posa així en relleu les possibilitats que aquests documents obren a la recerca tant per conèixer millor l'obra de Riart i el seu mètode de treball com per iniciar nous camins en la pràctica del disseny de mobiliari.

Carles Riart, guardonat amb el Premi Nacional de Disseny el 2011, el podríem descriure com un artesà del disseny, molt preocupat per la durabilitat de les seves peces i amb un interès per recuperar tipologies en desús i per crear-ne de noves a partir del profund coneixement de la tradició.

Riart inicia la seva carrera professional a principis dels anys 60 a Gris, tenda i estudi d'interiorisme creat amb Bigas Luna. Són característics els colors, les formes i els noms dels seus dissenys com cadira Desnuda, llibreria Sensación cercana, llum Humo de luz, taula Ojalá o sofà Perfil siamés.  De la seva col·laboració amb Mobles Casas, un taller d'ebenisteria de llarga tradició, va sorgir mobiliari per a projectes d'interiorisme com l'habitatge del publicista Salvador Pedreño, la Galeria Ciento o l’Snooker Club. Va ser un pioner en intentar crear un disseny democràtic, de baix cost i fàcil muntatge amb la seva Serie de muebles componibles para ser montados por usted mismo de 1974.  Però potser un dels  seus dissenys més imaginatius no va ser el d'un objecte sinó l'encès del pebeter de l'estadi olímpic a la cerimònia d'inauguració dels Jocs de Barcelona ’92.  

Activitat en col·laboració  amb l'Associació per a l'Estudi del Moble.

Imatges en alta per descàrrega

Ajuntament de Barcelona