BCN Àgora!: la ciutat, a debat

Logo Àgora BcnSou polemistes? Us agrada discutir i teniu idees i arguments sobre el present i el futur de nostra ciutat? Doncs teniu una bona oportunitat per debatre sobre Barcelona a BCN Àgora!, una nova activitat del Museu Etnològic complementàra de l'exposició Les Cares de Barcelona.

Durant quatre dissabtes del mes de maig, el museu es converteix en un espai de debat, una àgora on es parlarà sobre temes antropològics relacionats amb la ciutat. Serà un debat amb una estructura definida i unes normes que convertiran la trobada en una festa de la paraula, un autèntic exercici d'oratòria durant el qual escoltarem opinions de tota mena sobre la realitat actual i les aspiracions de futur de Barcelona.

Tot començarà el dissabte, 6 de maig, quan els qui s'hagin inscrit en l'activitat omplint el formulari corresponent podran participar en un seminari d'oratòria i debat. Allà s'oferirà als participants un seguit d'eines que els ajudaran a parlar en públic estructurant el seu discurs i a argumentar les seves posicions durant un debat. L'activitat tindrà una durada de quatre hores i inclourà una visita guiada a l'exposició Les Cares de Barcelona.

A partir d'aquí, els dissabtes 13 i 20 de maig començarà la fase de grups, durant la qual es crearan equips formats per tres persones, fins a un màxim de vuit equips. Aquests equips es dividiran en dos grups, cadascun dels quals participarà només en una semifinal, el dia 13 o bé el dia 20. Els dos millors equips de cada grup o jornada seran els que passaran a la semifinal i a la final del dia 27de maig.

Com seran els competicions? Doncs es plantejarà als participants un tema concret i s'hauran de preparar posicions a favor i en contra, ja que fins al moment del sorteig previ, no sabran quina de les postures els tocarà defensar. Després, començaran els debats, que tindran una estructura fixa: introducció de cada equip (un a favor i un en contra del tema de la jornada) de tres minuts de durada, una argumentació de quatre minuts, una refutació de les tesis de l'equip contrari de quatre minuts més i, finalment, una conclusió de tres minuts.

El jurat valorarà la solidesa de les tesis plantejades per cada equip, l'estructura de l'exposició, l'originalitat dels arguments, el lèxic i molts d'altres factors, mitjançant els quals triarà els equips que passaran a la darrera semifinal i a la final del dissabte, 27 de maig, quan es triarà l'equip guanyador.

Quins són els temes que es tocaran en aquestes sessions de debat? Doncs apunteu, perquè són assumptes que tenen molt a veure amb la Barcelona en la qual vivim: el dia 13 es parlarà sobre el tema La gentrificació és una amenaça a la utilitat de les ciutats?; el dia 20 hi haurà un debat sobre si És Barcelona un millor lloc per viure que al 1992? i, finalment, el tema del dissabte, 27, serà Barcelona és una ciutat inclusiva?

Recordeu que totes les dades que s'utilitzin durant les intervencions han d'estar contrastades, que per participar en els debats, que es faran en català o castellà, heu de poder seguir les intervencions en totes dues llengües i que l'incompliment de les normes del concurs implicarà penalitzacions.

Si teniu sort i una oratòria brillant, potser podreu guanyar el debat amb els vostres companys d'equip. En qualsevol cas, us endureu a casa un diploma que acreditarà la vostra participació en l'experiència i, el que és més important, la satisfacció d'haver après a expressar els vostres arguments i convéncer el públic de les vostres posicions.

Per a participar en el BCN Àgora! inscriviu-vos omplint aquest formulari .
Consulteu les bases legals i la normativa.

 

Dies:  6, 13, 20 i 27 de maig
Horaris: De 10:00h a 14:00h

Més informació:
Museu Etnològic de Barcelona
Adreça: Passeig de Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00