Exposicions temporals

Espai experimental d'exposicions temporals

Espai experimental d'exposicions temporals

El Museu Etnològic vol ser un espai de coneixement útil per a la ciutadania. Reflexionar sobre una societat plural i canviant com la catalana significa restar atent a les novetats que s'hi produeixen i aportar respostes que ajudin a interpretar la realitat amb el nivell de profunditat propi de l'antropologia.

És per això que el Museu reserva una planta sencera a les exposicions temporals, un espai on s'experimenta amb les metodologies científiques i les formes expositives, però sobretot per col·laborar amb els investigadors i el teixit associatiu que comparteix la necessitat de divulgar les temàtiques d'interès ciutadà.

L'espai experimental d'exposicions temporals conserva l'estructura de vitrines original de l'edifici i permet la coexistència d'espais expositius separats i la successió de projectes amb necessitats i durades diferents. És aquí on tenen cabuda els corrents més contemporanis, on la ciència i l'art poden interactuar i on es poden desenvolupar les propostes d'autor. 

 

«El sagrat, el profà i la festa»

Josefina Roma és comissària d'aquesta exposició que explora els orígens i la vigència del fet religiós a Catalunya, on entren en diàleg les tradicions religioses amb la identitat contemporània i les manifestacions festives. Diversos eixos ens guien a través de les diferents tradicions festives, i en destaquen aspectes que ens permeten pensar en el paper que la religió i els rituals han tingut i tenen a la nostra societat.

D'una banda, ens mostra la tradició com una realitat plural i canviant, un procés d'acumulació cultural on conviuen elements preromans i precristians amb les aportacions dels nouvinguts i les minories. De l'altra, hi veiem la religió com un element que ha configurat la geografia humana, marcant espais emblemàtics i significant paisatges. El cicle de la vida es veu reflectit en dues vessants: els moments que marquen les etapes de la vida humana, amb ritus de pas que representen l'ingrés a la societat i els canvis en el rol que hi exerceixen els protagonistes; i el calendari, marc per excel·lència per a representar-hi el cicle anual i les festivitats que hi van lligades.

L'exposició posa en valor una part important del patrimoni objectual dipositat al museu, però també es recolza en altres suports que ens traslladen la dimensió viva de la cultura i la seva vigència, sempre adaptada als nous temps.

Exposició acabada

«Terra de canterers»

Terra de canterers

Aquesta exposició és una aproximació a la cultura de l'aigua i d'alguns oficis relacionats: terrissaires i saurins. La mostra combina peces contemporànies amb d'altres que il·lustren la varietat del Mediterrani occidental.

Es presenta una mostra de la creació de tres mestres canterers contemporanis dels Països Catalans: Jordi Avante, de Miravet —Benissanet (les Terres de l’Ebre — el Principat de Catalunya); Emili Boix, d’Agost (l’Alacantí — el País Valencià); i Pere Coll, de Pòrtol (Mallorca — les Illes Balears).

Els tres creadors reprodueixen encara els models tradicionals de la ceràmica popular dels seus territoris, com també es dediquen a la creació de dissenys contemporanis. La mostra presenta les diferents tipologies de peces de ceràmica tradicional i les seves noves creacions inspirades en la tradició.

Completa la mostra de terrissa una selecció de peces característiques dels centres canterers de l'àmbit mediterrani, el Magreb i la Península ibèrica. 

Exposició acabada