Festa de la Mare de Déu de Montserrat

El 27 d’abril se celebra la festa de la Mare de Deú de Montserrat. Sabeu quan va ser declarada patrona de Catalunya? Coneixeu les llegendes que envolten la troballa de la imatge? I us han explicat algun cop que durant un temps la imatge va ser a Barcelona?

Ho descobrireu llegint l’entrada del Blog del Museu Etnològic i de Cultures del Món que es publica el proper divendres i que ens recorda que va ser el papa Lleó XIII qui, l’any 1881, va fer oficial el patronatge de la Verge. La imatge que coneixem amb el nom popular de la Moreneta, a causa del seu color fosc, data de finals segle XIII, tot i que la llegenda digui que va ser trobada el segle IX per uns nens que van seguir unes estranyes llums i una música celestial fins a una cova de la serra.

Menys conegut és el fet que, ja abans d’aquest moment, la serra de Montserrat, amb les seves formes fantàstiques, atreia eremites que vivien en oració entre aquestes muntanyes abans i tot que fos trobada la imatge i s’hi edifiqués cap temple.  

Convertida en un símbol nacional català durant la Renaixença, la imatge de la Verge de Montserrat va viure una vida atzarosa durant el segle XIX, quan guerres i profanacions van obligar a traslladar-la a la Catedral de Barcelona primer i, després, a un temple, avui desaparegut, que era un dels més antics de la ciutat i que estava situat on avui hi ha la plaça de Sant Jaume.