Festes d'arreu: la Festa del xai

Eïd al Adha: la Festa del xai 

Festa del xaiEl próxim 1 de setembre, la comunitat musulmana celebrarà una de les festes més destacades del seu calendari religiós: l'Aïd al Adha o Festa del sacrifici, també coneguda com la Festa del xai. És una jornada familiar que commemora el sacrifici d'Abraham.

I és que Abraham és un personatge destacat en les tres religions del llibre: cristianisme, judaisme i Islam. D'aquí que els musulmans commemorin el moment en què Déu va ordenar Abraham sacrificar el seu primogènit per tal de posar a prova la seva fidelitat abans d'aturar-lo en l'últim moment i ordenar-li que, en lloc de sacrificar el noi, li oferís un be.

El fet que es parli del primogènit ha donat origen a lectures divergents en les tradicions cristiana i musulmana. I és que Abraham, segons la tradició, va tenir un primer fill, Ismael, amb la seva esclava, Agar, i un segon fill, Isaac, amb la seva esposa, Sara. Mentre que els cristians creuen que Déu va ordenar Abraham sacrificar Isaac, els musulmans defensen que l'objecte del sacrifici era el primogènit real, Ismael. Fos com fos, es diu que Mahoma va reproduir el sacrifici del xai durant la seva estada a la Meca, un fet que ha convertit aquest ritual en una festa imprescindible del calendari islàmic que agermana musulmans del món sencer. El del xai és el sacrifici preferit i el més habitual, tot i que és possible utilitzar d'altres animals com ara vedells, cabres o, segons el lloc, fins i tot camells.

L'Aïd al Adha o Festa del sacrifici coincideix amb el moment culminant del pelegrinatge a la Meca (el Hajj, un període que, segons l'any, dura entre sis i deu dies). La festa comença d'hora al matí, amb la pregària familiar o comunitària. Després, és costum que se sacrifiqui el be en família i seguint sempre les pràctiques halal, que especifiquen entre d'altres coses que l'animal ha de morir dessagnat.

A Occident, el ritual ha generat crítiques de grups animalistes que consideren que el mètode de sacrifici és cruel per als animals. De tota manera, la legislació en ciutats com Barcelona impedeix que el ritual es faci fora dels espais designats a l'efecte, de manera que les famílies van a buscar a les carnisseries o els escorxadors els xais que han encarregat. El be que es compri s'ha de dividir en tres parts: una de destinada a la família, una altra als amics i una tercera part als pobres.

Marroquins, gambians, senegalesos i pakistanesos són algunes de les comunitats que celebren aquesta festa, que té un caràcter marcadament familiar i de grup. Es viu en comunitat i és un dia alegre durant el qual la reconciliació és un element destacat. L'Aïd al Adha és el moment de perdonar i deixar enrere les desavinences.

Gent al carrer, nens i nenes amb vestits nous... Ho veureu en barris amb població musulmana durant la jornada, tot i que les celebracions poden durar diversos dies mentre s'espera el retorn dels parents i amics que hagin anat en peregrinació a la Meca.

El menjar és un element imprescindible de l'Aïd al Adha, una festa durant la qual es menja força, especialment plats abundants i rics destinats bàsicament a honorar les visites i, si no s'ho poden permetre, facilitar-los l'accés a les menges més exquisides.