Festes d'arreu: L'Home dels nassos

L'Home dels nassosEl misteriós Home dels Nassos ja prepara la seva reaparició

Una criatura plena de misteri fa la seva aparició pels carrers de les localitats catalanes aquests dies: és l'Home dels Nassos, que ja es prepara per recórrer els carrers i places de les localitats catalanes el pròxim 31 de desembre. L'heu vist passar? Segur que sí!

I és que sí, aquesta tradició és, si fa o no fa, una broma adreçada a la canalla que, avisada que aquell dia es passeja pels carrers i places un home amb tants nassos com dies té l'any en curs, es llancen a cercar un home amb 365 nassos. Com era d'esperar, no hi ha notícia que cap nen ni nena l'hagi trobat mai. O potser, ben al contrari, n'han trobat molts i moltes, ja que el dia 31, a l'any només li queda un dia per acabar i, per tant, el nostre personatge fantàstic té... un únic nas, com tothom.

Pobles i ciutats de tot Catalunya, de Mallorca i de la Catalunya Nord celebren o han celebrat en algun moment aquesta tradició festiva, que va més enllà de la pura ensarronada. L'etnòleg i folklorista català Joan Amades ja explicava que a Barcelona, era tradició que, el dia 31 de desembre, al migdia, es col·loqués un cadafal al pla de Palau. Servia perquè s'hi pugés l'Home dels Nassos i, a la vista de la multitud, es moqués el seu nas (o els seus nassos, segons el grau d'ingenuïtat de l'espectador o espectadora) amb una pila de llençols.

Amb el temps, tant a Barcelona com a d'altres localitats catalanes (com ara Vinarós, Tarragona, Barcelona, les Borges del Camp o Reus, entre d'altres) es va crear un personatge, i més concretament un capgròs amb un nas de grans dimensions, que representa el personatge i que es passeja pels carrers l'últim dia de l'any. Aquesta representació de l'Home dels Nassos té, però, peculiaritats diverses a diferents localitats i, si de vegades apareix vestit amb una capa llarga i un gran nas postís, d'altres el trobarem disfressat de pastor amb barretina i samarra.

A Barcelona, el capgròs que representa l'Home dels Nassos té, de fet, pocs anys (el va crear, el 1997, l'associació lúdica i cultural l'Arca de Noé), però ja s'ha convertit en una tradició molt apreciada per la canalla, ja que apareix en algun punt emblemàtic de la ciutat amb vestits i atuells que al·ludeixen al pas del temps, reapareix després a la Casa dels Entremesos (pl. de les Beates, 2) i, finalment, surt en processó fins a trobar les autoritats de la ciutat i lliurar-los la clau que obre l'Any nou. La mateixa tradició de l'Home dels Nassos ha inspirat, també a Barcelona, una prova esportiva, la Cursa dels Nassos, en la qual els participants corren mentre porten posat un nas postís.

En Nassut de Nasrogent a Terrassa, S'Homo des Nassos de Mallorca (on s'afusella simbòlicament el personatge)... A cada ciutat, la tradició dóna origen a nous personatges o concedeix al mateix ésser misteriós un nom o aspecte diferent. I alguns fins i tot s'han inventat la competència (o el complement) de l'Home dels Nassos, tot i que no sigui tan popular: l'Home de les Orelles o la Dona de les Orelles, que surt al carrer el dia 30 i, és clar, té tantes orelles com dies té l'any.

Recordem, finalment, les arrels naturals de l'Home dels Nassos. Perquè, segons explicava el mateix Amades, al Pirineu francès la tradició deia que aquest personatge vivia dins d'un arbre i que el dia 31 sortia de l'interior i, vestit amb fulles de colors diversos, s'adreçava cap a Catalunya. I és que Amades pensava que l'Home dels Nassos no era sinó la degeneració d'un personatge de característiques mítiques que simbolitzava l'any i que estava representat per un arbre, d'aquí que es parlés també de l'Arbre dels Nassos.