Festes d'arreu: Santa Rita

Santa Rita: roses, figues i desitjos impossibles

Santa Rita

Potser les roses són l'element essencial de festivitats tan conegudes com Sant Jordi, però també són imprescindibles per commemorar la diada de santa Rita. El 22 de maig és la festa de la patrona de les venedores de roses, de les figuetaires i... dels desitjos impossibles.

El barri del Raval celebra cada any, a la plaça de sant Agustí, una fira en la qual es venen roses i estampes religioses, es veneren les relíquies de la santa conservades a l'església de Sant Agustí i es fa la tradicional benedicció dels rams de roses que porten els fidels.

Quin és, però, l'origen de la tradició i què tenen a veure les roses amb la història de santa Rita? Es creu que santa Rita de Càscia va viure cap al segles XIV o XV a l'actual Itàlia i que, tot i la vocació religiosa que va mostrar de ben jove, els pares la van obligar a casar-se amb un home que, pel que diu la tradició, l'hauria sotmés a maltractaments. Mort en alguna baralla, la santa va quedar vídua, per la qual cosa va demanar ser admesa en un convent agustinià.

Santa RitaLa nova vida conventual de la santa, però, no hauria estat fàcil, ja que la comunitat de la que va entrar a formar part no veia de bon ull que una dona que havia estat casada ingressés al convent.

Explica la llegenda que, en sentir-se morir, santa Rita va demanar a les seves companyes que li permetessin olorar unes roses i menjar unes figues, un desig aparentment impossible de complir ja que, en el moment del decés, era l'hivern. Tot i això, les monges van baixar a l'hort i, de manera miraculosa, haurien trobat els rosers florits i les figueres plenes de figues.

És per això que, a més de tenir sota la seva advocació les dones maltractades, santa Rita es va convertir en la patrona dels impossibles, de les venedores de flors (i més concretament de roses) i de les figuetaires.

 

La seva festivitat se celebra cada any a la plaça de sant Agustí de Barcelona, el temple (i en temps passat, també convent) que va substituir l'antic convent de Sant Agustí al barri de la Ribera cap a la segona meitat del segle XVIII.

Allà es conserven relíquies de la santa que, cada 22 de maig, els i les fidels fan cua per venerar durant tot el dia. Si aquell dia baixeu per la Rambla i veieu una filera que s'endinsa pel carrer de l'Hospital en direcció a l'esglèsia, són els devots de la santa que volen besar el reliquiari on es conserven part de les seves restes.

Durant tota la jornada, cada tres quarts d'hora aproximadament, entre les 7 del matí i les 9 h del vespre, es beneeixen les roses i els rams de roses que els visitants porten a l'esglèsia, en una cerimònia que resulta especialment concorreguda després de dinar, però que, durant tot el dia, omple el temple periòdicament.