Festes d'arreu: Up Helly-Aa

Up Helly-Aa o el retorn dels víkings

VikingEl cicle festiu nadalenc no s'acaba de veritat a les illes Shetland, al nord d'Escòcia, fins que no arriben els víkings. I és que els addictes a Joc de Trons es trobaran com a casa seva en una festa que recorda les primeres arribades dels pirates escandinaus al territori escocès i que, avui, és una celebració del foc especialment elaborada.

Sí, la festa serveix per celebrar la fi dels dies més foscos i l'inici del període en què les jornades es comencen a fer cada cop més llargues, però també per recordar el passat d'unes terres marcades per les incursions constants de víkings procedents del nord d'Europa i d'Islàndia. I sí, l'esperit salvatge dels víkings segueix ben viu... tot i que una mica més controlat avui que en temps passats.

L'origen de tot plegat està en les celebracions de la festa de Jul, més coneguda com el Nadal dels Víkings, una celebració del renaixement del sol pròpia del solstici d'hivern durant la qual, fins al 1875-1880, era tradició omplir botes amb quitrà i prendre'ls foc deixant que cremessin mentre es transportaven amunt i avall. Vista la perillositat de la festa, que s'acabava sempre amb ferits a causa de les cremades, la celebració va ser reformulada i, tal com la coneixem avui, va renéixer a partir del 1880, això sí, sense renunciar al foc.

Les principals celebracions són a Lerwick, la capital de les Shetland on, l'últim dimarts de gener, trobareu una pila de gent vestida... com si fossin víkings. Cascs, escuts, espases, destrals, llances, kilts i, per descomptat, torxes omplen els carrers i places. Però tot comença uns dies abans, quan apareix a la localitat un gran cartell que proclama la festa i que, tradicionalment, està encapçalat per dibuixos i obres gràfiques d'artistes locals. Després, apareixen les informacions pràctiques sobre la festa i, com passa en moltes celebracions del nostre país, s'afegeix l'element satíric literari i les bromes locals.

El qui s'encarrega de triar l'artista que pinta el cartell (l'Up Helly-Aa Bill) és el Guizer Jarl o Jarl, el líder dels Guizers, és a dir, els víkings per un dia que participen en la festa formant un esquadró a les ordres del seu cap. La vestimenta del Jarl és especialment important i inclou tots els elements (casc, espasa, destral, armadura, escut...) necessaris per aconseguir l'efecte més espectacular i l'aspecte més autènticament víking. El vestuari és essencialment el mateix des dels anys 30, tot i que cada any el Jarl titular tria els colors de la roba que porta a sota.

Igualment disfressats, els Guizers formen prop de 45 esquadrons d'entre 16 i 25 membres. Són prop d'un miler en total i convertir-se en Guizer és, a les Shetland, un gran privilegi per als amants de les tradicions. La vestimenta va a càrrec de cada participant i es renova cada any, per assegurar que la festa és especialment original i acolorida. No és cap broma: el disseny del vestuari dels Guizers es determina i es comença a preparar... dos anys abans que aquests "víkings per un dia" trepitgin el carrer.

El dia de la festa, el miler de Guizers, liderats pel Jarl, comencen la seva processó en una ciutat absolutament a les fosques i només il·luminada per les torxes dels Guizers. Aquests, acompanyen la seva galera vikinga, un vaixell (The Galley) que han construït amb fusta lleugera o bé sobre una embarcació antiga que ja ha acabat la seva vida útil i que, ricament guarnida, esdevé un impressionant vaixell víking.

El Jarl condueix el vaixell i els seus Guizers pels carrers de Lerwick en una processó de llum que va acompanyada de tot de cançons tradicionals específicament destinades a aquesta festa. La desfilada, especialment animada per les cançons, però també per l'abundant whisky que es consumeix, arriba finalment a una gran plaça coneguda com Market Cross, on la galera queda dipositada.

Els Guizers llancen aleshores les seves torxes a l'embarcació que, entre flames, inicia així el seu viatge final cap al Walhalla, on es retrobarà amb el déu Odin i els guerrers caiguts durant la batalla. Mentrestant, la ciutat s'omple de festes que duraran fins al matí següent.

Si vosaltres també voleu viure entre víkings per un dia, recordeu que, enguany, la festa serà dimarts 30 de gener. Compreu un bitllet fins a l'aeroport de Sumburgh, abrigueu-vos bé, aprengueu-vos la Canço d'Up Helly-Aa i, si us agrada beure, feu-ho amb moderació i brindeu a la salut d'Odin.