Segona edició del cicle 'Trencadís"

El Museu Etnològic i Museu de Cultures del Món de Barcelona un any més organitza des de principis de març i fins a finals d'abril, Trencadís. Mirades antropològiques a través de la literatura.Enguany totes les sessions es faran al C/Montcada, 12,  seu del Museu de Cultures del Món.

En el cicle Martí Gironell, Najat El Hachmi, Jordi Llobregat, Gabi Martínez i Francisco Díaz Valladares, guanyador del Pemi Edebé de novel.la juvenil, us parlaran dels aspectes de les seves obres més vinculats a l'etnologia i l'antropologia en unes converses conduïdes pel periodista, guionista i presentador de televisió Antoni Tortajada.

En total seran cinc trobades al voltant de cinc novel·les que els mateixos autors i autores presentaran en un format íntim i que ens ajudaran a entendre millor qüestions que van des dels primers temps de la Humanitat al fenomen de la immigració, passant per les implicacions espirituals dels viatges, la Barcelona de finals del segle XIX i fins i tot l'Àfrica del segle XXI.

L’encarregat de conduir aquestes trobades entre els autors i el públic serà Antoni Tortajada, periodista de Sabadell que treballa a TV3. Ha estat corresponsal al País Basc, Madrid i París abans de dedicar-se a l'elaboració de sèries documentals de tant d'èxit com Vides privades, o, recentment, 300.

Les sessions del cicle Trencadís 2017 se celebren al Museu de Cultures del Món, al carrer de Montcada.
Comencen el 2 de març i es perllongaran fins al 20 d'abril.
Hi haurà xerrades del cicle cada dos dijous, de 19 a 20.30 h.
Informació i reserves:

reservesmeb@bcn.cat
Tel.: 932 562 300

Entrada lliure.

Programa 2017

2 de març de 2017

El primer heroi: La gran novel·la sobre la prehistòria

Narrativa històrica en català

Us voleu sentir com un membre més de la tribu? Potser el millor que podeu fer és agafar entre les mans el llibre que Martí Gironell va publicar el 2014 i que està ambientat en una comunitat prehistòrica, el Clan dels Cavalls. Un mal assetja la comunitat i un dels seus membres, Ynatsé, s'haurà d'embarcar en un viatge èpic per trobar el remei.

L'autor: Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971) és un periodista i novel·lista català que ha treballat a la ràdio i la televisió, a més de col·laborar amb diversos diaris i revistes. Actualment treballa als Serveis Informatius de Televisió de Catalunya i ha publicat llibres com La ciutat dels somriures, El pont dels jueus, La venjança del bandoler o L'arqueòleg, obres que a més d'haver obtingut premis de prestigi, han tingut un gran èxit entre els lectors i lectores catalans.

16 de març de 2017

La filla estrangera

Narrativa en català

La difícil situació que comporta trobar-se atrapat entre dues realitats culturals diferents és el tema d'aquesta novel·la, que ens parla sobre una noia brillant d'origen marroquí que viu en un poblet de l'interior de Catalunya. Acaba de sortir de l'institut i, després d'una adolescència marcada pels xocs amb la seva mare, ha de decidir si desenvolupar les seves possibilitats personals i professionals instal·lant-se a Barcelona o bé cedir a les pressions familiars casant-se amb un cosí.

L'autora: Najat El Hachmi (Nador, 1979) és una escriptora catalana i mitjancera cultural d'origen amazig. Va estudiar filologia àrab a la Universitat de Barcelona i treballa a l'emissora de ràdio Catalunya Cultura, on fa un informatiu setmanal en llengua amaziga. El 2008 va guanyar el premi Ramon Llull de novel·la amb L'últim patriarca.

30 de març de 2017

Voy

Narrativa en castellà

Un periodista jove mira de trobar un escriptor, de nom Gabi Martínez, que ha desaparegut a Nova Zelanda mentre buscava un au que no se sap si és real o una llegenda. Mentre busca el viatger desaparegut, el noi entrevistarà amics, companyes, guies de viatge i molts d'altres que van conéixer Martínez. Els seus testimonis dibuixaran una realitat polièdrica que ens parla del viatge com aventura, però també del descobriment del jo a través dels altres.

L'autor: Gabi Martínez (Barcelona, 1971) és escriptor, guionista i periodista. Està considerat un dels màxims representants espanyols de la literatura de viatges, amb obres com Los mares de Wang o Sudd, però també ha escrit obres de narrativa que es distingeixen pel seu caràcter avantguardista i renovador com ara Ático.

6 d’abril de 2017

El secret de Vesalius

Narrativa històrica en català

A la Barcelona del 1888, pocs dies abans d'inaugurar-se la primera Exposició Universal, apareixen els cadàvers mutilats de diverses noies. Potser aquestes morts tenen a veure amb un antic manuscrit sobre anatomia que podria canviar la història del coneixement? Un professor resident a Oxford que acaba de tornar a casa, un reporter d'un diari de l'època i un estudiant de medicina força enigmàtic buscaran el manuscrit i miraran d'esbrinar quina relació té amb els crims que s'han comés.

L'autor: A més de co-creador i director del festival de gènere negre Valencia Negra, Jordi Llobregat és un periodista i escriptor valencià amb un fort lligam amb Barcelona, ja que de la forja on treballava el seu besavi van sortir els fanals de Pere Falqués que encara hi ha al passeig de Gràcia. Va començar a escriure amb només 12 anys i, avui, compagina l'escriptura amb la seva feina com a responsable d'una empresa dedicada a la realització de projectes de competitivitat territorial, desenvolupament comunitari i de ciutats.

20 d’abril de 2017

Tras la sombra del brujo

Narrativa juvenil en castellà

Els paisatges africans són l'escenari d'una novel·la amb la qual Francisco Díaz Valladares ha guanyat aquest any el 25 premi Edebé de literatura juvenil. El protagonista és Julen, un blanc nascut al continent negre que torna al lloc on va néixer i descobreix que el seu avi, un antropòleg, és tot un heroi a la zona. També descobrirà la bellesa d'una jove massai i els estralls que ha fet al continent el capitalisme salvatge....

L'autor: Francisco Díaz Valladares va néixer a prop de Sevilla i viu a Línea de la Concepción, tot i que ha dedicat bona part de la seva vida a viatjar i a explicar històries com la que narra en aquest llibre, una nova oportunitat per traslladar els seus joves lectors i lectores a mil i un paisatges exòtics que ell ha conegut en els seus viatges.