Xamans i Esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica

El Museu Arqueològic de Catalunya presenta Xamans i esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica, que reuneix una mostra excepcional de les col·leccions arqueològiques del Museo del Jade i de la Cultura Precolombina de San José de Costa Rica.

L‘exposició, que us convidem a visitar entre el 28 de març i l’1 de juliol d’enguany, ens descobreix a través de precioses peces de jade, joies, ceràmiques i objectes de pedra, els processos històrics, la tecnologia i les creences vinculades tant al món quotidià com al cerimonial dels pobles antics. Aquestes peces creades en el marc d'una cosmovisió animista ens ajuda a conèixer més sobre els mites dels habitants originaris de Costa Rica.

Algunes de les representacions que es poden apreciar en peces de jade i de ceràmica són animals de la cultura Gran Nicoya.

Inquiets i salvatges, aquests éssers han volgut sortir de l’exposició del Museu d'Arqueologia de Catalunya i conèixer la muntanya Montjuïc. 

Uns quants d’aquests animals, representats en un seguit de peces pertanyents a la Col·lecció Folch, després de voltar pel nostre entorn natural, han decidit quedar-se al Museu Etnològic de Barcelona i s’hi han aturat per explicar la seva història a una vitrina de l’entrada del museu que es podrà veure a partir del 4 de maig. 

La cultura del Gran Nicoya va créixer a la costa del Pacífic, entre Nicaragua i Costa Rica. El seu sistema de creences està estretament lligat al món dels esperits, a la relació amb el medi natural i al desenvolupament de rituals vinculats als cicles agrícoles. La relació amb els deus i els esperits va recaure més en mans de xamans que no pas d’un elit política o sacerdotal.

Aquesta cultura és coneguda per la seva ceràmica policromada, que presenta una gran diversitat de formes i decoracions (incises, pintades o modelades) i pel treball en jade, material molt apreciat pel seu valor simbòlic, associat a la vida i la fertilitat.

Espai Exposició: Museu Arqueològic de Catalunya
Lloc de la vitrina amb els animals fugats: Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona
Data: Del 28 de març a l’1 de juliol 
Preu entrada: Mostra gratuïta
Horaris: De dimarts a dissabte de 10:00 a 19:00h; diumenges i festius de 10:00 a 20:00
Més informació: Museu de Cultures del Món (Montcada, 12)