MUHBA Casa de l’Aigua

La Casa de l’Aigua va ser construïda per la companyia pública municipal barcelonina Aigües de Montcada entre els anys 1915 i 1919. Després de l’epidèmia de tifus que va assolar la ciutat el 1914 i va causar una alta mortaldat a causa de la contaminació de l’aigua distribuïda per la companyia municipal, va caldre renovar amb tota urgència el sistema de subministrament d’aigua de boca. Des d’on avui hi ha el barri de la Trinitat Vella s’impulsava l’aigua fins al dipòsit ubicat a l’actual Trinitat Nova, on es clorava i des d’on es conduïa al nucli antic de la ciutat, inclosa la Barceloneta. El projecte inicial també preveia portar aigua a l’Eixample a través de l’aqüeducte Alt de Montcada, però no es va poder completar. Aquest edifici va estar en funcionament fins 1989. 

La Casa de l’Aigua és un conjunt patrimonial de primer ordre de la història del proveïment de la ciutat i dels projectes per intentar establir i consolidar un sistema públic d’abastiment d’aigua al segle xx. Actualment, el seu ús com a museu s’amalgama de manera innovadora amb altres usos socials i culturals als dos extrems de la galeria que connecta l’estació elevadora de la Trinitat Vella amb el dipòsit de la Trinitat Nova.

Al llarg del recorregut pel conjunt patrimonial i els espais expositius que jalonen la visita, l’espai del museu mostra una retrospectiva doble, sobre la ciutat i sobre els barris propers, des d’un punt de vista fonamental per a qualsevol ciutat: tenir aigua. L’espai i les activitats s’han concebut en format de museu laboratori.

Un any després de la reobertura dels espais de distribució i bombament al Districte de Sant Andreu, les obres efectuades al túnel i al dipòsit situats al Districte de Nou Barris permeten finalment obrir el conjunt complet en ocasió del Dia Mundial de l’Aigua el 22 de març de 2018.

Es culmina així una fase més en la recuperació per part dels dos districtes d’aquest espai patrimonial que el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) va començar a posar en valor a la primavera de 2011 en múltiples formats i en el marc ampli del conjunt de la ciutat, inclosa una exposició al Saló del Tinell.

Els diumenges es fan visites lliures a aquest espai i periòdicament es fan visites comentades amb acompanyament del MUHBA i dels centres d'estudis locals.

ACTIVITATS ESCOLARS RELACIONADES

 

Programa de l'exposició "La revolució de l'agua a Barcelona. Aigua corrent i ciutat moderna (1867-1967)"

La Casa del Agua de Trinitat Vella. Barcelona y las captaciones municipales en Montcada

Reobertura del conjunt patrimonial (a partir del 8 d'abril de 2018)

 

EL CALL REFUGI 307 VIA SEPULCRAL VILA JOANA PARC GÜELL CASA DE L'AIGUA DOMUS DE SANT HONORAT TEMPLE D'AUGUST SANTA CATERINA FABRA I COATS TURÓ DE LA ROVIRA PLAÇA DEL REI OLIVA ARTÉS PORTA DE MAR DOMUS D'AVINYÓ

Adreça

Torrent de la Perera, s/n
08033 Barcelona
Tel. 93 256 21 00
museuhistoria@bcn.cat

Informació i reserves

Reserva d’entrades i activitats
barcelona.cat/museuhistoria

Informació
informaciomuhba@bcn.cat
Per a qualsevol altra informació:  93 256 21 22
(de dilluns a divendres feiners, de 10 a 14 i de 16 a 19 h)

barcelona.cat/museuhistoria
facebook.com/barcelonacultura
twitter.com/bcncultura

Horari de visita

TANCAT A L'AGOST.

Dimarts de 10 a 14 h, grups i escoles, amb reserva prèvia imprescindible.
Diumenges de 10 a 14 h, entrada gratuïta.
Accés a l’interior cada 30’, darrer accés a les 13:00. L’entrada és per la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella, no és possible la visita en sentit contrari.

Activitats escolars relacionades

Preu grups guiats per a públic general consulteu aquí

Preu

Entrada gratuïta

Preu grups guiats per a públic general consulteu aquí

Accés

Metro: L1 Trinitat Vella
Bus: 11 i 40 (parada Pare Pérez del Pulgar – Peñíscola), 76, 96, 97 i 104 (parada Avinguda Meridiana-Peñíscola)