MUHBA Via Sepulcral Romana
La Via Sepulcral Romana, que es troba a l’actual plaça de la Vila de Madrid, correspon a un vial secundari que comunicava la colònia Barcino amb l’actual zona de Sarrià i que tenia, a banda i banda, enterraments de persones de les classes populars dels segles I a III de la nostra era.
A tots dos costats hi havia monuments funeraris: ares, esteles i especialment cupes, uns monuments semicirculars que recorden una bóta de fusta.
Aquesta zona funerària es va utilitzar entre els segles I i III de la nostra era i, amb el pas del temps i amb les constants deposicions de riera, va acabar quedant totalment colgada, la qual cosa en va facilitar la conservació.
Amb el desenvolupament de la ciutat medieval i moderna, al damunt s’hi va aixecar, el 1588, el convent de les carmelites descalces. Ja al segle XX, els danys que van patir tant l’església com la resta de dependències que formaven el convent com a conseqüència dels bombardejos de la Guerra Civil van motivar que des del consistori municipal es considerés el trasllat de la seu conventual i s’iniciés el procés de remodelació urbanística. En el marc d’aquesta conjuntura, a partir de finals de la dècada dels quaranta és quan es va planejar la definició de la plaça i es van descobrir les restes d’aquesta necròpolis tan significativa per al coneixement de la història de l’antiga Barcino.
Al costat de l’àrea arqueològica trobem el Centre d’Interpretació, on es poden veure els objectes trobats al jaciment i on s’explica l’organització del territori de Barcino, la centuriació, les vies, els camins i també el complex món funerari romà, gràcies als diversos ritus documentats a la necròpolis.
Informació complementària
La Via Sepulcral Romana: Món Funerari
- Enterraments d'època romana a la plaça de la Vila de Madrid. Resultats de la recerca antropològica (Xavier Jordana Comín i Assumpció Malgosa Morera)
- Animals i Ideologia en l'àmbit funerari : estudis arqueozoològic de la necròpolis de la plaça de Vila de Madrid (Lídia Colominas Barberà)
- Estudi del "Jardi" funerari de la necròpolis de la plaça de la Vila de Madrid a partir de les investigacions arqueobotàniques (Julia Beltrán de Heredia Bercero, Francesc Burjachs Casas, Isabel Expósito Barea, Jordi Tresserras Juan, Juan Carlos Matamala)
- Les Inscripcions de la Plaça de la Vila de Madrid (Isabel Rodà de Llanza)
- Sumari
- Imatges en color
- Síntesi en Català
La Via Sepulcral Romana: Territori i Centuriació
- Centuriació i estructuració de l'ager de la colònia Barcino: anàlisis arqueomorfològica i modelació del paisatge (Josep Maria Palet Martínez, J. Ignacio Fiz Fernández, Hèctor A. Orengo Romeu)
- Les vies d'accés a les portes nord-oest i sud-oest de Barcino a través dels testimonis arqueològics (Francesc Busquets i Costa, José Manuel Espejo i Blanco, Vanesa Triay i Olives, Alessandr Ravotto, Àlex Moreno Gómez)
- Síntesi en Català
Plànol
Guia d'història urbana
Projectes

Adreça
Pl. De la Vila de Madrid
08002 Barcelona
Tel. 93 256 21 22
Fax. 93 268 04 54
museuhistoria@bcn.cat
veure mapa
Horari de visita
Dimarts i dijous, de 11 a 14 h.
Dissabtes i diumenges, de 11 a 19 h.
Tancat els dilluns, dimecres i divendres.
Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 juny i 25 de desembre.
Preu
Entrada normal: 2,00 €
Entrada reduïda: 1,5 €, estudiants menors de 29 anys, majors de 65 anys, carnet de biblioteques de Barcelona, targeta rosa reduïda, carnet de família nombrosa, carnet de família monoparental i grups superiors a 10 persones.
Entrada gratuïta: menors de 16 anys, targeta rosa gratuïta, membres de l’ICOM, Barcelona Card, Associacions Museòlegs de Catalunya, guies turístics, periodistes acreditats, passi metropolità d'acompanyant d'una persona amb discapacitat, professors d'ensenyament reglat, promoció 'Gaudir +'. Primer diumenge de mes tot el dia i la resta de diumenges a partir de les 15:00 h.
Accés
Metro: Catalunya (L1 i L3), Liceu (L3) i Jaume I (L4)
Bus: 14, 59, 45, 64,120, H14, D20, V15, V17
Barcelona Bus Turístic: ruta sud (vermella), parada Pl. Catalunya
Recomanacions
- El paraigües o objectes punxeguts els deixarem a l’entrada.
- Es poden fer fotografies, sense flash o trípode, dins les sales d’exposició.
- El menjar i les begudes als espai reservats
- Deixeu els animals a fora, llevat que es tracti de gossos pigalls.
- Es recomana silenciar el telèfon mòbil i no utilitzar-ho a les sales d’exposició.
En aquest museu treballem per la sostenibilitat, gràcies per la teva col·laboració.
www.museuhistoria.bcn.cat