Prova MUHBA Park Güell

La Casa del Guarda del Park Güell és un dels exemples d’habitatge modest construït per Gaudí entre 1901 i 1903 com a lloc de residència del porter de la urbanització. El petit espai, concebut per a ús d’una família humil, presenta una gran riquesa i complexitat compositiva. Gestionat pel MUHBA, s’hi mostra l’exposició Güell, Gaudí i Barcelona, l'expressió d'un ideal urbà mitjançant tres nivells d’explicació: la casa, el parc i la ciutat, que es corresponen amb els tres pisos de l’edifici.

El discurs expositiu presenta en primer lloc els aspectes tècnics i constructius de la casa i la relació amb altres habitatges ideats per Gaudí, seguidament aborda la fructífera relació intel·lectual i constructiva entre Güell i Gaudí, i les característiques del primitiu i fallit projecte d’urbanització residencial privada, reconvertit en parc municipal a l’any 1926. Finalment, tracta de la inserció del Park Güell a la Barcelona dels anys d’esclat del modernisme, relacionant-los amb la voluntat de representació i d’ambició de capitalitat per part de les elits barcelonines als inicis del segle XX.

El Park Güell s’inscriu en el projecte urbanístic de l’Eixample de Barcelona ideat per Ildefons Cerdà. Una ciutat que va esdevenir una gran metròpolis després de l’Exposició Universal de 1888 i punt d’atracció d’un incipient turisme. La ciutat, que al tombant del segle XX es troba en ple procés d’expansió, actua urbanísticament de simultània a la ciutat antiga, iniciant l’obertura de la Via Laietana, a l’Eixample, que es transforma en la nova àrea residencial i comercial, i als vells suburbis fabrils de la plana, de caràcter més industrial i popular, que es comencen a urbanitzar.

A l’any 1900 l’empresari Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí la construcció del Park Güell, una zona residencial per a famílies benestants. L’arquitecte va idear un nou model urbà seguint els sistemes britànics de cases envoltades de jardí, però va anar molt més enllà, trencant  els límits estètics entre natura i obra d’art, entesa com “artifici”. Les obres van començar el 1900 i el 1914 es paralitzen, ja que el projecte va resultar ser un fracàs per les complexes condicions d’adquisició i construcció de les parcel·les, entre d’altres. La urbanització privada va ser adquirida per l’Ajuntament el 1922 i va passar a ser un espai públic el 1926. El 1984 és declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

Un dels criteris de treball del MUHBA és l’aprofundiment i articulació del discurs museístic mitjançant una diversitat de formats, així com la col·laboració amb institucions i agents de l’àmbit públic i privat. La nova proposta municipal de visita pública al Park Güell, gestionada per B:SM, on el Museu ha elaborat i dissenyat els continguts i el sistema de visita desenvolupats en diferents formats ha estat un bon i reeixit exemple. També ho és la publicació de les Guies Urbanes: Gaudí/BCN i Parcs/BCN, l’edició facsímil del llibre Barcelona artística e industrial aparegut a l’any 1917, així com la participació al Congrés Internacional coupDefouet  al 2013 on s’hi va presentar l’aixecament amb escàner làser de la Casa del Guarda i un passeig virtual en 3D, realitzats amb el Laboratori de Modelització de la Universitat Politècnica de Catalunya, dins el projecte Museu Virtual del MUHBA.

 

                                   

 

PROPERES ACTIVITATS A MUHBA PARK GÜELL

Diumenge 3 de febrer. Visita comentada. Güell, Gaudí i Barcelona, de 9 a 10 h. Gratuïta. Amb reserva prèvia. Amb la col·laboració de B:SM.
Diumenge 17 de febrer. Itinerari. Barcelona 1902: urbanitzar la muntanya pelada, de 10.30 a 12.30 h. Gratuït. Amb reserva prèvia. Amb la col·laboració de B:SM. La ruta envolta el recinte monumental del Park Güell però no hi entra. 

 

 

Informació complementària