Conferències i Cursos

Curs intensiu d'introducció al Gamelan

23.07.2018 a 27.07.2018

El gamelan és un conjunt instrumental autòcton de Bali, Indonèsia, format en gran part per instruments de percussió de bronze forjat. Ha estat i segueix essent una gran influència per la música occidental des de finals del segle XIX. L'adquisició d'un conjunt gamelan gong kebyar balinès per part del Museu de la Música de Barcelona l'any 2013, posa a l'abast dels participants del curs l'únic conjunt gamelan de l'estat espanyol accessible en una entitat pública. 

Al curs s'impartiran els coneixements necessaris per entendre’n els principis i funcionament. Permetrà al participants aprofundir en una de les tradicions més importants de la música clàssica asiàtica però que ha romàs inabastable durant molt temps a casa nostra. L’aprenentatge de la tradició gamelan ens permet l'acostament a una filosofia i estètica artística radicalment diferent de la que ens proporciona el nostre marc cultural occidental. 

Els nombrosos instruments del gamelan ofereixen diferents graus de complexitat tècnica i musical. Tot i així, tots els intèrprets són igualment essencials i igualment valorats dins el grup. Tothom pot trobar el seu lloc dins el grup i alhora ha d’assegurar ser un engranatge funcional per tal que l’orquestra pugui sonar correctament. A l’intèrpret més experimentat se l’hi ofereix un repte, i alhora, l’intèrpret més novell es pot sentir útil dins el conjunt. Aquest aspecte social i inclusiu del gamelan és extraordinàriament potent i atractiu, essent un reflex artístic de la vida i la religió balineses, on la comunitat sempre és més important que l’individu.

El curs tindrà una durada de 20 hores, amb les quals els participants podran obtenir un coneixement tècnic dels instruments, el marc sociohistòric necessari per a una bona comprensió i l’aprenentatge de l’estructura i dels patrons rítmics i melòdics d’una peça tradicional balinesa. Un cop finalitzat el curs, als participants interessats a aprofundir encara més, se’ls hi podrà oferir la possibilitat d’entrar a formar part del grup de gamelan del Museu, el grup Gamelan Penempaan Guntur, segons places vacants.

El curs està adreçat a:
estudiants universitaris, docents de l'àmbit de la música, músics professionals i percussionistes, compositors musicals, aficionats a la cultura asiàtica i a la música en general. Molts compositors segueixen trobant en el gamelan un territori on poden experimentar lliurement, i els músics professionals hi segueixen trobant una font de recursos nous i imprevistos per aprofundir en les habilitats musicals. Així mateix, els docents trobaran en el gamelan una font de recursos didàctics i de dinàmiques de grup per aplicar a l’ensenyament de la música.

Formador: Jordi Casadevall
Va començar a estudiar la música gamelan a Bali l’any 2008, de la mà del prestigiós professor I Gusti Ngurah Padang (Sskar). Des del 2009 ha impartit cursets i conferències sobre música tradicional balinesa tant al Museu de la Música com a l’ESMUC o Casa Àsia. L’any 2013 va ser el responsable de seleccionar i enviar a Barcelona el gamelan gong kebyar del Museu de la Música des de Bali. Actualment s’encarrega de les diverses activitats educatives relacionades amb el gamelan del Museu, així com de la direcció del primer grup de gamelan estable de Catalunya, el conjunt Gamelan Penempaan Guntur.