Blog

Fragment de vídeo a l'exposició Eolssigu (Foto: S. Guasteví)
Notícies

Eolssigu: the sounds of Korea rep un premi a Millor Curt

Quan, l’any 2015, vam iniciar des del Museu de la música de Barcelona el projecte relacionat amb les pràctiques musicals de Corea, de seguida vaig veure molt clares dues coses: que els audiovisuals haurien de tenir un paper central dins el projecte –i que la millor manera de fer-ho seria produint materials originals a mida de les necessitats del  projecte– i que l’única persona amb qui m’imaginava duent a terme un projecte com aquest era la realitzadora audiovisual Ariadna Pujol.

Després de moltes reunions conjuntes per parlar sobre els elements centrals del projecte (com ara la necessitat de pensar més en pràctiques musicals que no en música, la importància de l’element humà com a centre de les pràctiques i el pes dels elements tradicionals i moderns), vam formular una estratègia de treball, tres categories de materials a produir i un pla de rodatge per tal de poder assolir el que imaginàvem d’acord amb les dimensions del nostre pressupost.

Amb el suport inavaluable del National Gugak Center (Centre Nacional per a la música tradicional) de Seül, vam passar-hi dues setmanes d’intensa filmació durant un fred febrer de 2017.

En tornar a Barcelona teníem una enorme quantitat de material amb el qual vam produir les peces que conformen les tres categories mencionades:

  • Categoria I. Una peça central de 14 minuts per ser projectada a la sala principal de l’exposició, i que vam decidir tingués un enfocament poètic i que fos capaç d’oferir a l’audiència una experiència “estètica” que suggerís l’entorn sonor de Corea del Sud, les seves imatges i els seus moviments sense transmetre, però, informació concreta sobre les pràctiques musicals . Aquesta va ser la nostra peça central, a la qual vam posar el mateix títol que el de l’exhibició: Eolssigu!: els sons de Corea, i que podeu veure en aquest enllaç: https://vimeo.com/235767251
  • Categoria II. La segona categoria conté una finalitat didàctica, ja que apropa el visitant a les diverses pràctiques musicals, ens n’ensenya detalls i en ressalta determinades característiques rellevants. Aquestes càpsules són breus, amb una durada d’entre 2 i 6 minuts, i vam produir-ne un total de 12 (més dues que presenten temes més enllà de les pràctiques musicals), que podeu veure aquí: https://vimeo.com/museumusicabcn
  • Categoria III. Integrada per una única peça de caràcter clarament promocional, un teaser, les característiques principals del qual són la brevetat, la intensitat i el fet que havia de funcionar amb so i sense (a causa de les necessitats dels espais on es va projectar). Amb una durada de 59 segons, es pot veure a https://vimeo.com/235769690)

 

Amb l’Ariadna vam passar moltes hores parlant d’estratègies per muntar el material i els elements que havíem trobat i que pensàvem que ens ajudarien a transmetre el que volíem. L’Ariadna va fer una primera proposta de muntatge per a cadascuna de les peces i, a partir d’aquí, vam anar treballant de manera conjunta. Totes les peces van passar finalment per una correcció de color que va fer Sophie Kölher i, pel que fa a la peça principal, s’hi va afegir Santi Berguñó, que va realitzar un disseny sonor per a tot allò que havíem imaginat; ambdues tasques van millorar considerablement la nostra feina i, tots plegats, estem molt orgullosos del resultat aconseguit.

Aquest mes de novembre de 2018, el VIII International Folk Music Film Festival de Katmandú va concedir el premi al millor curtmetratge a la nostra peça principal Eolssigu!: els sons de Corea (https://vimeo.com/235767251), i si bé tota aquesta feina va cobrar vida en l’exhibició programada dins el cicle 2017-2018, ara també volem compartir la nostra alegria per aquest reconeixement.

Horacio Curti
Comissari de l’exposició Eolssigu!: els sons de Corea
Etnomusicòleg
Professor del Departament de musicologia i coordinador del programa de músiques d’Àsia de l’Escola Superior de música de Catalunya

Programa del VIII International Folk Music Film Festival de Katmandú: http://www.nepalmusicmuseum.org/wp-content/uploads/2018/11/8th-film-festival-Catalogue-2018.pdf

Premiats al VIII International Folk Music Film Festival de Katmandú:
https://www.facebook.com/infim2011/posts/2380331028705146

Dades del film:
Títol: Eolssigu!: The Sounds of Korea
Ariadna Pujol: càmera principal, direcció general i realització
Horacio Curti: idea i coordinació, càmera secundària, enregistrament de so i producció
Santi Barguñó: disseny sonor
Sophie Köhler: colorista