Premsa

El Museu de la Música incorpora quatre noves guitarres la seva col·lecció

19.06.2015

Dues de les guitarres van pertànyer a Victòria dels Àngels i Josep Anselm Clavé i les altres dues són dels constructors José Ramírez i Antonio de Torres.

El Museu de la Música de Barcelona ha incorporat quatre noves guitarres a la seva extensa col·lecció dedicada a aquest instrument. Es tracta de quatre peces úniques que amaguen històries relacionades amb grans noms de la tradició musical ja sigui perquè van pertànyer a artistes com Victòria dels Àngels i Josep Anselm Clavé o perquè han estat construïdes per luthiers reconeguts com José Ramírez, Antonio de Torres i Francisco Pagés.

El Museu conserva una extraordinària col·lecció de guitarres històriques des del segle XVII a l'actualitat. L'àmplia diversitat d'exemplars i models, la qualitat i categoria dels constructors i la sonoritat excepcional d'algunes peces, són algunes de les raons que avalen que la col·lecció de guitarres clàssiques del Museu de la Música de Barcelona sigui considerada com la millor del món.

Guitarra Pagés

Aquesta guitarra del constructor Francisco Pagés, instal·lat a L'Havana (Cuba), va pertànyer a la cantant barcelonina Victòria dels Àngels (1923-2005). Durant la seva infantesa la guitarra era una presència constant a casa seva, i el seu oncle Ángel li va ensenyar a tocar aquest instrument. Cantava i s'acompanyava amb la guitarra tot sovint en família i entre amics, i va arranjar algunes cançons populars per a guitarra com Campana sobre campana. La guitarra, doncs, representa una part íntima i personal del seu camí musical, i ha estat restaurada per poder-la destinar a ús musical.

Guitarra Ramírez

Es tracta d'una guitarra de la casa madrilenya José Ramírez, construïda l'any 2015 i donada al Museu per la família propietària de l'establiment. Aquesta casa comença la seva activitat el 1882 i s'ha mantingut en mans de la família Ramírez fins a dia d'avui, amb un gran reconeixement nacional i internacional. És una guitarra del model tradicional, basada en la guitarra construïda per José Ramírez III per a Andrés Segovia el 1963, i construïda exclusivament per al Museu. Està previst que la guitarra s'utilitzi en concerts i activitats al Museu a partir de la temporada vinent. El Museu ha exposat temporalment la primera guitarra construïda per José Vicente i Javier Ramírez, darrera generació de la família.

Guitarra Clavé

Josep Anselm Clavé (1824-1874) fou el gran impulsor del moviment coral a Catalunya durant el segle XIX. De ben jove tocava la guitarra per afició i amb quinze anys tocava als cafès i tavernes de Barcelona, en un context de música popular i d'esbarjo. La Federació de Cors de Clavé ha cedit al Museu la seva guitarra, juntament amb altres objectes personals del mestre Clavé. És una guitarra d'escola catalana, construïda a Barcelona amb materials senzills, i constitueix un interessant rastre d'una activitat musical vinculada a la classe obrera i a la música popular.

Guitarra Antonio de Torres

Amb aquesta guitarra, la col·lecció de guitarres del Museu compta amb tres instruments del constructor andalús Antonio de Torres Jurado (1817-1892), considerat el pare de la guitarra clàssica moderna. Les seves innovacions en la taula harmònica i la forma de la caixa de ressonància fan de les seves guitarres un preuat tresor per a intèrprets i estudiosos de l'instrument. A les dues guitarres exposades que pertanyien a Miquel Llobet, en sumem una construïda el 1889 i procedent d'una donació anònima.