Premsa

El Museu de la Música llança al mercat el seu primer CD dedicat a la col·lecció de guitarres històriques

25.10.2013

El Museu de la Música llança al mercat el CD "La Guitarra dels Lleons" enregistrat pel guitarrista Xavier Díaz-Latorre amb guitarres de la col·lecció del Museu, considerada la millor del Món. La presentació del disc tindrà lloc diumenge 27 d'octubre a les 12h amb un concert que inaugura el VII cicle La Música del Museu a càrrec del mateix Xavier Díaz-Latorre que tocarà una selecció de guitarres de la col·lecció, entre les quals destaca la Guitarra dels Lleons que dóna nom al treball discogràfic i que va ser construïda cap a l'any 1700.

El disc inclou obres d'Isaac Albéniz (enregistrades amb la guitarra d'Antonio de Torres, considerat el constructor de guitarres més important de la història), Gaspar Sanz (amb la Guitarra dels Lleons anomenada així per la decoració de la taula harmònica), Ferran Sor (amb la guitarra Josef Pagés), Santiago de Murcia (amb la Guitarra dels Lleons) i Francesc Guerau (amb una guitarra italiana del s.XVII).

En primer lloc, el disc presenta dues obres de la Suite española d'Isaac Albéniz enregistrades amb la guitarra d'Antonio de Torres: Asturias (leyenda) amb transcripció d'Andrés Segovia, i Cádiz amb transcripció de Manuel Barrueco. També inclou Instrucción de música sobre la guitarra española de Gaspar Sanz enregistrada amb la Guitarra dels Lleons, les variacions sobre un tema de La flauta màgica de W.A. Mozart de Ferran Sor i les variacions sobre la famosa melodia de la cançó de Mambrú o Marlborough se'n va a la guerra també d'aquest català considerat pare de la guitarra romàntica i moderna, en aquest cas amb la sonoritat de la guitarra de Josef Pagés.

Del compositor Santiago de Murcia s'inclou el Còdex Saldívar (s.XVIII) enregistrat amb la guitarra dels Lleons. El CD es tanca amb el compositor i guitarrista probablement més important del segle XVII, el mallorquí Francesc Guerau autor del Poema harmónico (1694) enregistrat amb una guitarra italiana que data del segle XVII.

Aquesta publicació forma part del projecte de divulgació de la magnífica col·lecció de guitarres del Museu, juntament amb la recentment estrenada visita guiada amb concert.