Premsa

Localitzen obres inèdites de Frederic Mompou i Manuel Blancafort en rotlles de pianola

02.12.2015

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han localitzat tres composicions de foxtrot i ragtime signades conjuntament pels dos compositors amb el pseudònim "Hobby" en rotlles de pianola i n'han identificat catorze més sobre catàleg. La recerca ha permès localitzar també el primer enregistrament dels Preludis I i II de Frederic Mompou, a mans del mateix compositor, i dues obres desconegudes de Manuel Blancafort: Humoresque i Deuxième Humoresque.

Les obres de Mompou i Blancafort han estat identificades pel musicòleg Jordi Roquer, investigador del Grup de Recerca de Les Músiques en les Societats Contemporànies de la UAB (MUSC) i professor del Departament d'Art i Musicologia de la Universitat, que estudiava l'activitat de l'empresa Rotlles Victòria, una important indústria fabricant i exportadora de rotlles de pianola de La Garriga (Barcelona), propietat de la família Blancafort.

Les troballes s'han dut a terme en el procés de desenvolupament d'un sistema de digitalització de rotlles de pianola, el Pianola Roll Digitizer, creat per la UAB i el Centre de Visió per Computador (CVC), en col·laboració amb el Museu de la Música de Barcelona i el Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni musical català (Generalitat de Catalunya). El digitalitzador de rotlles de pianola obre la porta a la digitalització massiva de grans col·leccions musicals en aquest suport sonor i a desvetllar un important patrimoni musical de principis del segle XX. De fet, el Museu de la Música de Barcelona ha estat la primera institució del món en iniciar la digitalització dels gairebé 3.000 rotlles de pianola que conformen la seva col·lecció.