Esteu aquí

El doble de recursos per controlar els rosegadors

dilluns, juliol 31, 2017 - 13:56

El programa de vigilància i control de rosegadors es reforça enguany durant els mesos d’agost a novembre. Passa de tenir en funcionament cinc equips habituals de treball a tenir-ne deu. Cada equip està format per dos tècnics, per tant, durant aquest període un total de vint operaris desenvoluparan les tasques de control de rates i ratolins a la ciutat.

Amb aquest increment de recursos s’espera assolir més de 15.000 actuacions a final d’any, que permetran intensificar tres línies de treball: la vigilància, el control de situacions més agudes i l’atenció d’incidències ciutadanes. El contacte amb el veïnat permet informar sobre què cal fer i com evitar la presència de rates i ratolins, però també obtenir dades precises vinculades a l’activitat dels rosegadors. Totes les incidències ciutadanes es verifiquen dins un termini curt. En els casos que es considera pertinent l’equip tècnic realitza visites d’intervenció i de seguiment fins que a les zones afectades hi ha inactivitat absoluta de plagues.

No més plagues a l’estiu

Tot i que durant l’estiu s’aposta pel reforç del programa, està comprovat que durant aquestes dates les plagues no acostumen a augmentar. Així ho ha manifestat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa: “Ho fem per la tranquil·litat del veïnat. És habitual que durant l’estiu hi hagi un repunt de queixes perquè fa més calor, la gent està més hores a l’espai públic i veu més coses, pot haver-hi més restes d’aliments en descomposició per la calor. Però no vol dir, en cap cas, que hi hagi més rates o ratolins.

Els rosegadors formen part de l’ecosistema urbà i les espècies com la rata de claveguera, la rata negra o el ratolí domèstic s’han estès de forma associada als moviments i assentaments humans. Tarafa ha recordat que la presència de rosegadors no és un problema exclusiu de Barcelona. “Tots els nuclis urbans de les dimensions de la nostra ciutat en tenen”, ha manifestat. “A la nostra ciutat els rosegadors no són, ni han estat durant els darrers anys, un problema de salut pública“, ha afegit.

El programa es realitza amb la col·laboració de diferents instàncies municipals. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) implementa el programa, amb el suport de Parcs i Jardins, els serveis d’inspecció de la xarxa de clavegueram, els equips de neteja municipal i els serveis tècnics de cada districte.