Esteu aquí

L'educació, oberta al veïnat amb el Pla de Barris

divendres, febrer 9, 2018 - 15:08

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presenta a Nou Barris la vessant educativa del Pla de Barris

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat a Nou Barris les actuacions del Pla de Barris en els àmbits d’educació i cultura. L’acte ha tingut lloc a la biblioteca de l’Institut Escola Trinitat Nova, i també hi ha intervingut la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, el comissionat de Cultura, Joan Subirats, així com els responsables de dos projectes vinculats a aquests dos àmbits, el director de l’Institut Escola Trinitat Nova, Joan Artigal, i la directora del projecte Educarts, Ester Bonal.

L’Institut Escola Trinitat Nova

L’impuls del Pla de Barris permetrà crear nous projectes educatius singulars, que ajudin a millorar la qualitat de l’ensenyament i permetin enfortir el lligam escola i territori. A Nou Barris, s’ha concretat amb el nou Institut Escola Trinitat Nova que inclourà una Biblioteca-Mediateca oberta al barri i un gimnàs. Aquest nou equipament es concep com un espai comunitari que pugui servir no només a la comunitat educativa, sinó també a la resta de veïnat del barri. L’eix singular del projecte educatiu seran les arts visuals i audiovisuals, i pretén tenir socis estratègics de col·laboració, com premsa o ràdio. Les activitats docents que es duguin a terme a l’Institut Escola repercutiran a les activitats no docents que es duguin a terme a la resta de l’equipament (biblioteca, gimnàs i patis) amb l’objectiu d’enxarxar i relacionar les persones que estudien al barri però no hi viuen amb les que viuen al barri però no estudien a les seves escoles.

Aquest projecte està ja en fase de desplegament. A banda de la contractació d’un dinamitzador audiovisual que està treballant en col·laboració amb el conjunt del professorat i agents educatius del centre, també es compta amb l’assessorament d’un professional del món audiovisual català amb el que s’estan generant ja nous programes que fan servir la comunicació audiovisualcom a eina de treball pedagògic. L’Ajuntament de Barcelona destinarà a aquest projecte un total de 6’6 milions d’euros.

A banda de l’Institut Escola Trinitat Nova, al districte també s’ha dut a terme una inversió a la la Llar d’Infants L’Airet per adequar els espais d’aquesta llar d’infants als requisits demanats per a entrar part de la xarxa d’escoles bressol. S’hi invertirà 1,5M€.

Més suport per a les escoles bressol de la Zona Nord

El projecte té per objectiu prevenir els factors de cronificació de la pobresa i garantir l’equitat educativa des de la primera infància. Amb aquesta iniciativa, l’Escola Bressol Municipal Aqüeducte i l’Escola Bressol Municipal Muntanya, faciliten una atenció integral als alumnes i les seves famílies. Això vol dir que no només reben l’atenció de l’equip docent, sinó que aquest es coordina amb les escoles de Primària de la zona, els serveis d’atenció maternoinfantil, espais familiars, centres oberts, grups de reforç escolar o projectes d’acció comunitària. Aquesta atenció integral es facilita als mateixos alumnes i també a les famílies.

Entre les accions que es duen a terme destaquen l’ampliació de l’horari del suport educatiu, el reforç de l’atenció dels especialistes en necessitats educatives especials, l’acompanyament i supervisió del projecte per part de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, o una major presència de les entitats que intervenen en accions socioeducatives dins les escoles bressol, com és el cas del projecte d’acompanyament familiar l’Espiral de 0 a 6 anys- Teixim Vincles.

Altres projectes

Baobab

És un projecte educatiu d’activitats de lleure per a nenes i nens de 4 a 12 anys que té com a objectiu garantir el dret dels infants a les activitats de vacances i, alhora, fomentar l’aparició d’una oferta de lleure educatiu durant tot l’any en barris on aquestes necessitats no estan cobertes per a tothom. Baobab als barris teix aliances amb entitats, associacions i projectes de les àrees i districtes i generant nous vincles dins la comunitat, ja que la meitat dels monitors i les monitores dels campaments urbans són del barri.

La finalitat és que Baobab esdevingui el motor que generi noves dinàmiques durant tot l’any, que facin possible projectes de lleure educatiu de base comunitària a la ciutat. És una estratègia de llarg recorregut per acompanyar la creació de nous esplais i caus en els barris on no n’hi ha i reforçar-ne els existents, vinculant-hi els infants, els joves i les famílies.

A l’agost de 2017 ja es van posar en marxa campaments on van participar 460 nens i nenes, alguns d’ells a La Trinitat Nova. D’aquesta manera el projecte triplica el nombre d’infants que hi prenen part respecte a l’any passat i es preveu que al llarg del curs 2018-2019 s’ampliï fins a cobrir tretze barris de la ciutat.

Caixa d’Eines

Conjunt de diferents propostes que a partir de les arts escèniques, música i audiovisuals a desenvolupar dins de l’aulai s’han adreçat a centres de primària i secundària de l’Eix Besòs. En funció de les línies pedagògiques que ha volgut prioritzar cada centre educatiu ha seleccionat les propostes i els grups d’alumnes amb els quals desenvolupar-les, ja sigui amb periodicitat trimestral o durant tot el curs escolar. Vinculades a Caixa d’Eines, actualment s’estan desplegant un conjunt de programes i accions per promoure els vincles entre educació i cultura als territoris amb Pla de Barris. Les més destacades a Nou Barris són les següents:

  • Projecte EducArtS: adreçat a infants i joves de la Zona Nord que fa servir les arts escèniques com a eines socioeducatives i de desenvolupament dels infants. Es desenvolupa dins l’horari lectiu a les escoles públiques de primària de la Zona Nord (Mestre Morera, Ferrer i Guàrdia, Elisenda de Montcada i Ciutat Comtal). Durant el 2018 s’estendrà també a l’escola Mare Afonsa Cavín així com a la franja extraescolar.
  • Trinitat Nova. Eix central al voltant de la comunicació audiovisual al nou Institut Escola Trinitat Nova. Es promouran les vinculacions d’aquest projecte amb altres de referència a nivell de ciutat.
  • Projecte a l’Institut Escola Antaviana al voltant del circ fet conjuntament amb l’Ateneu Popular Nou Barris.

El Pla de Barris

El Pla de Barris ja està totalment implantat en 16 barris de la ciutat per intervenir en les zones de la ciutat amb major concentració de vulnerabilitat social i actuar en els àmbits d’educació, drets socials, activitat econòmica i ecologia urbana. En la lluita contra les desigualtats que s’ha fixat com a objectiu el Pla de Barris, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona desenvolupen un centenar d’actuacions en els barris amb un percentatge més alt de població vulnerable. L’Ajuntament de Barcelona invertirà un total de 28,3 milions d’euros en aquests projectes: 19,6 milions en inversió, 600.000 per TIC, 7,1 milions pel projecte d ́escoles enriquides, i un milió per a programes culturals-educatius.