Projecte Turisme KM.0 al riu Besòs

dilluns, 18. març 2024 - 13:35

IMPULSEM EL QUE FAS.. “Turisme KM.0 als barris de Sant Andreu” s’emplaça dins de la convocatòria de l’Impulsem el que fas 2023 de l’Ajuntament de Barcelona que, a través de Barcelona Activa, cerca millorar la situació socioeconòmica dels barris de la ciutat.

“Turisme KM.0 als barris de Sant Andreu” s’emplaça dins de la convocatòria de l’Impulsem el que fas 2023 de l’Ajuntament de Barcelona que, a través de Barcelona Activa, cerca millorar la situació socioeconòmica dels barris de la ciutat.

 

El projecte neix de la mà de quatre organitzacions: Base Ò, cooperativa cultural que treballa en educació a través de l’art contemporani; BitLab, organització sense ànim de lucre que dissenya, coordina i implementa projectes d’innovació amb retorn social; Mixité, organització que treballa l’urbanisme, entre d’altres, per contribuir a la transformació social i l’equilibri ambiental i l’Espai Ambiental, cooperativa de projectes ecosocials i comunitaris per l’impuls de la transició ecològica urbana.

El seu objectiu principal és dissenyar un itinerari pel Rec Comtal Besòs. La ruta però, no la dissenyaran les cooperatives, sinó que ho farà l’alumnat del segon cicle de la ESO de l’Escola Ramón Llull, ubicada al barri del Congrés, districte de Sant Andreu. Amb el treball amb l’escola, no només es vol dissenyar un producte turístic, sinó que es pretén incidir en com conviu l’espai natural i l’humà a la ciutat, sobretot tenint en compte l’abandó històric del Riu Besòs i dels seus barris confrontants. També part troncal del projecte és fer educació ambiental envers l’aigua, particularment rellevant en el context actual de sequera severa.

Per aconseguir l’objectiu proposat, el projecte està dividit en tres fases:

  • Una primera fase que consisteix en el procés de dissenyar els tallers per l’alumnat de l’Escola Ramon Llull. Aquestes activitats es faran dins de l’horari lectiu. Es preveu que cada taller duri aproximadament dues hores i en ells es treballarà l’aspecte emocional i sensorial a partir de l’art sonor i visual vinculat a l’expressió artística a través de la fotografia, el dibuix i el vídeo. Així mateix, hi haurà una part ambiental molt important a l’hora de posar en valor l’aigua, així com l’ecosistema de flora i fauna del Besòs.
  • En la segona fase de recol·lecció de dades per a la confecció de rutes, es vol promoure la participació d’altres entitats dels barris confrontants del riu com l’Arxiu de Memòria de Trinitat Vella i la comissió de iaios i iaies de l’Escola. D’aquesta manera, es podrà incloure la història del barri i com ha evolucionat aquesta zona de la ciutat. Així mateix, esdevindria un projecte intergeneracional i de recuperació de la memòria col·lectiva dels barris.
  • El resultat d’aquests tallers i caminades seran les rutes, les quals naixeran directament de l’alumnat el qual redescobrirà a través del seu caminar, ulls, emocions i sensacions, aquest espai. D’altra banda, també faran una infografia que recollirà la comparació entre l’impacte ambiental d’un turista mitjà i un de responsable en quant consum d’aigua i energia, impactes en el paisatge i economia local, entre d’altres.

Un cop acabat el projecte, la idea és fer una plataforma on es puguin ubicar aquestes rutes i que arribin a tota la ciutadania, així com involucrar a comerços, altres entitats del districte i traslladar la proposta a altres barris.

Més informació