Take your plastic back! Un projecte de futur!

divendres, 22. desembre 2023 - 14:02

IMPULSEM EL QUE FAS. Andròmines ha portar a terme durant aquest any la segona edició del projecte Preciós Plàstic en el marc de la convocatòria de l’ Impulsem el que Fas 2022, amb el suport municipal a través de Barcelona Activa

Andròmines ha portar a terme durant aquest any la segona edició del projecte Preciós Plàstic en el marc de la convocatòria de l’ Impulsem el que Fas 2022, amb el suport municipal a través de Barcelona Activa, que cerca millorar la situació socioeconòmica dels barris de la ciutat.

El projecte Preciós Plàstic, sensibilitza sobre l’impacte i prevenció dels residus de plàstic,  promovent la prevenció, reutilització i reciclatge, així com la gestió d’aquests, en un àmbit local.  Amb aquest objectiu i tenint en compte els residus plàstics domèstics generats pel turisme, principalment als hotels de Barcelona, s’ha treballat en la transformació d’aquests en un souvenir pels turistes.

Perquè els residus plàstics? Perquè és una de les fraccions que genera més impacte negatiu ambiental, econòmic i social. Només cal caminar per la ciutat de Barcelona per adonar-nos que el sistema actual de recollida no és perfecte, ja que ens trobem residus plàstics pel carrer. A més a més, el turisme genera el 80% dels residus plàstics al mar en l’època estival i, això ajuda, entre d’altres coses, que el mar mediterrani sigui el més contaminat en plàstics del món. A més a més, quan aconseguim separar aquests residus plàstics, alguns d’ells poden acabar viatjant a altres països. Per exemple, segons l’estudi “Changing trends in plastic waste trade: Plastic Waste shipments report” de Zero Waste Europe, en 2018 el 40% del plàstic recollit selectivament es va exportar fora de la UE.

En vistes a totes aquestes problemàtiques des d’Andròmines es va preguntar: És possible transformar els residus plàstics del sector turístic en un nou producte a través de l’economia local?

Durant tot el 2023, Andròmines ha estat treballant per fer això possible. Primerament, van acordar iniciar una prova pilot amb AC Hotels, on van ser capaços de recollir aproximadament 30 quilos de residus plàstics.

Paral·lelament en l’espai de treball a la Nau Vila Besòs, van treballar en la construcció d’una màquina injectora i en el disseny d’un motlle per fabricar un panot de la flor de Barcelona de plàstic.

Amb el desenvolupament de Preciós Plàstic s’ha aconseguit crear un circuït per la recollida de residus plàstics a AC Hotels, netejar i injectar els plàstics a través de la inserció sociolaboral i crear un producte final, un souvenir, pels turistes. Tot això s’ha fet de forma local, i convertint un impacte negatiu que generaven els turistes (els residus) en un de positiu (creació d’un producte de forma local).

S’ha demostrat que una nova economia sobre els residus és possible, però encara queda molta feina per fer, ja que cal encara la participació del sector turístic i dels turistes perquè aquest projecte sigui un èxit.