Servei d'informació d'obres

Notícies

En marxa les obres d’ampliació i rehabilitació del MUHBA-Oliva Artés

05/10/2018 - 12:29h. - Districte Sant Martí -

S'han iniciat els treballs per ampliar l’espai expositiu d’aquesta seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i incorporar un nou espai polivalent. Les obres acabaran la primavera del 2019.

L’Ajuntament de Barcelona ha començat les obres de reforma i adequació per potenciar l’ús cultural de l’antiga nau Oliva Artés, que ha de permetre ampliar l’actual espai expositiu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i incorporar un nou espai polivalent amb bar i serveis sota un porxo de nova creació.

La nova actuació, projectada per l’arquitecte Jordi Badia (BAAS Arquitectura), respon a la tercera fase de rehabilitació i reforma de la Nau Oliva Artés. Consisteix en una actuació d’adequació de la planta altell de la nau-taller per incorporar-la com a espai diàfan que es pugui obrir al públic per potenciar les activitats expositives del museu. D’altra banda, està prevista la construcció d’un nucli d’escales i un ascensor que hi donin accés des de la planta baixa.

Les obres, amb un pressupost total de 2,3M€, seran executades per BIMSA i finançades pel Districte de Sant Martí amb recursos del pla de patrimoni del Poblenou. La previsió és que finalitzin avançada la primavera de 2019.

Oliva Artés, un edifici d’alt valor patrimonial

L’antiga nau-taller de l’Oliva Artés és un edifici catalogat amb nivell C (béns urbanísticament protegits) al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Històric-artístic de la Ciutat de Barcelona-Districte de Sant Martí. Formava part de l’antic recinte industrial de l’Oliva Artés i s’alineava amb el carrer de Pere IV.

Aquest projecte d’ampliació és respectuós amb el conjunt patrimonial, posant en valor la seva estructura basilical per aconseguir la màxima flexibilitat i llibertat expositiva. Tot plegat es desenvolupa en el marc d’intervenció que estableix el Pla Especial de Protecció del Patrimoni, un pla que ja ha permès una primera fase de restauració de les façanes, la recuperació de l’estructura espacial original, i la recuperació i posada en valor dels elements estructurals interiors d’interès.

Un nou pol d’atracció ciutadana i cultural al Poblenou

El projecte d’ampliació del MUHBA Oliva Artés és cabdal per afavorir la integració de l’edifici al Parc Central del Poble Nou, i s’ha d’emmarcar també en el projecte de recuperació de l’Eix Pere IV. El nou equipament esdevindrà un pol d’atracció ciutadana i l’element clau per potenciar el paper de dinamitzador cultural dins de la xarxa d’espais culturals del districte i de la ciutat.

Actualment, el MUHBA-Oliva Artés és un espai museístic contemporani i és un punt de trobada entre la configuració de la ciutat al llarg del temps, el seu passat industrial i el seus potencials de futur.

Amb motiu de la reobertura, el MUHBA preveu abordar a fons el tema de l’arrelament a la ciutat a partir d’una exposició doble sobre l’arrelament i la cohesió social de les noves majories urbanes a la ciutat al llarg del segle XX, des de dues perspectives de barri diferents i complementàries: aconseguir un habitatge (‘Habitar Barcelona’) i jugar a futbol (‘El futbol i la ciutat’).

 

Unió europea

Una manera de fer europa

Projecte cofinanciat pel Fons Europeu de Cohesió