Las cláusulas suelo, a juicio en la UE

Les clàusules sòl, a judici a la UE

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, va acollir el passat 26 d’abril la vista oral en el procés sobre les clàusules sòl de les hipoteques cobrades per la banca espanyola als seus clients, de manera que el cas està vist per sentència. L'advocat general de la Unió Europea tindrà enllestides les conclusions el proper 12 de juliol, tot i que és una opinió independent i no vinculant per a la posterior sentència ferma, que serà publicada a finals d’any. 

Segons l'associació Analistes Financers Internacionals (AFI), si la justícia obliga a retornar tots els diners de les clàusules sòl des de l'inici de la seva aplicació el 2009, la banca haurà d'assumir una factura de gairebé 10.000 milions d'euros.

Els precedents del cas són que el Tribunal Suprem espanyol va declarar nul·les les clàusules sòl de diverses entitats perquè les considerava abusives i poc transparents i va establir una compensació per als usuaris, amb una retroactivitat, però, limitada al maig del 2013, moment en què va emetre la seva decisió. La vista del passat 26 d’abril anava encaminada a dirimir si aquesta compensació s'ha d'ampliar a tota la vida dels crèdits.

Les clàusules sòl, a judici a la UE