XAVIER TRIAS PROCLAMA QUE BARCELONA INICIA UNA NOVA ETAPA QUE TÉ COM A PRIORITATS EL BENESTAR DE LES PERSONES I LA SORTIDA DE LA CRISI ECONÒMICA : Servei de Premsa

XAVIER TRIAS PROCLAMA QUE BARCELONA INICIA UNA NOVA ETAPA QUE TÉ COM A PRIORITATS EL BENESTAR DE LES PERSONES I LA SORTIDA DE LA CRISI ECONÒMICA

01/07/2011



Temps estimat de lectura: 8 minuts

Barcelona.- Xavier Trias proclama que Barcelona inicia una nova etapa que té com a prioritats el benestar de les persones i la sortida de la crisi econòmica. El nou Alcalde assegura que ha donat instruccions als seus regidors perquè prioritzin la feina a peu de carrer i el contacte amb la gent, i ha ofert als grups de l´oposició col·laborar per construir grans consensos que facin avançar la capital catalana
Aquest matí, al Saló de Cent de l´Ajuntament de Barcelona, s´ha celebrat el Plenari de Constitució en el que Xavier Trias ha estat escollit Alcalde de Barcelona. A l´Ajuntament, en diverses sales, s´han aplegat més de 600 persones per seguir l´acte, entre elles moltes autoritats, com la Presidenta del Parlament, la Vicepresidenta, el President Pujol, el President Maragall, tinents d´alcalde, regidors i regidores, companyes i companys de l´ajuntament, família, amigues i amics.
Després de l´acte protocol·lari, que ha proclamat Alcalde el candidat de CiU amb 17 vots a favor, Xavier Trias ha fet el seu primer discurs com Alcalde. Trias ha iniciat la seva intervenció expressant ?l´emoció que comporta haver aconseguit aquest repte col·lectiu d´un equip, un equip extraordinari, jove, ple d´il·lusió i empenta que durant molts anys ha estat treballant durament per aconseguir aquest repte: servir la ciutat de Barcelona des del govern?. Com ha explicat Trias ?han estat vuit anys de servei a les persones des de l´oposició, des dels barris, des de tots i cadascun dels districtes de Barcelona. De servei a tots els barcelonins i barcelonines que finalment ens han fet confiança?.
Com ha explicat Trias després del 22 de maig, després de la victòria en les eleccions municipals, tot començava. ?El canvi no era un objectiu en si mateix; el canvi era només l´eina, el mitjà, l´instrument de què ens servim per al nostre projecte polític: contribuir des de Barcelona a la sortida de la crisi econòmica i social que patim, i prendre les decisions polítiques necessàries per millorar la qualitat de vida de les persones, de tots els barcelonins i barcelonines?.
?I avui, 1 de juliol de 2011, Barcelona comença una nova etapa que té com a prioritat primera el benestar de les persones i la sortida de la crisi econòmica; que vol passar de la continuïtat al canvi. Un canvi que generi il·lusió i esperança. Aquest ha de ser un canvi que aposti per l´excel·lència, la qualitat i l´esforç?.
Trias s´ha compromès a ?treballar per recuperar la il·lusió de la ciutadania, incorporant els valors dels ciutadans i ciutadanes en la meva acció política, fent-los partícips de la construcció d´una Barcelona millor des dels seus barris?. ?Em nego?, ha afegit, ?a acceptar que la creixent pèrdua de confiança entre la ciutadania i els seus representants polítics suposi una barrera en el desenvolupament democràtic de la nostra societat?.
A parer de Trias cal un revulsiu en les formes de fer política a l´Ajuntament de Barcelona, un canvi de cultura política i de maneres de fer. ?La regeneració de la democràcia és més transparència en la gestió municipal, em comprometo a fer realitat aquesta nova política que tingui com a prioritat els benestar de les persones, i que tingui com a eina principal el diàleg?.
?Barcelona?, ha explicat l´Alcalde, ?té una personalitat forta, amb prestigi i és referent internacional, però no pot decebre els que hi viuen? i ha apostat per ?recuperar la confiança dels barcelonins i les barcelonines en la política municipal com a millor camí perquè Barcelona recuperi la confiança en ella mateixa?. ?Que es retrobi davant del mirall i es vegi autèntica. Que se senti orgullosa del que és i del que pot arribar a ser?.
Xavier Trias ha anunciat que el Govern que presidirà estarà obert a la crítica ciutadana, de fet, ?entenc la crítica ciutadana com un motor imprescindible de l´acció política en democràcia?, ha afirmat. Cal que tots els que ens dediquem al servei públic des de la política, i en especial des de la política municipal, escoltem a totes les persones que fan sentir la seva veu en uns moments socialment complicats i difícils econòmicament parlant.
La democràcia, ha exposat Trias, no és només l´exercici del dret a vot, democràcia és també la vigilància i la pressió ciutadana en forma de protestes i manifestacions que neixen de la desconfiança en els polítics i les institucions, ?i la indignació és també un sentiment democràtic i com a tal cal entendre´l i permetre que s´expressi, des del respecte a la llibertat d´expressió i l´estat de dret. Això sí, sempre i quan la indignació s´exerceixi des del respecte per les institucions, les persones que les representen i la convivència i defensa de l´espai públic?.
Trias ha afirmat que ?restarem oberts a escoltar les propostes que neixin des de la base mateixa d´aquests moviments ciutadans i dialogarem sempre que sigui possible i vulgui amb els seus representants. Entenem que els barris són els elements naturals per mantenir aquest debat ciutadà i polític de base?, i ha explicat que ha indicat als seus regidors i regidores de districte que restin amatents a aquestes transformacions que s´estan produint en el debat públic i social.
Trias ha anunciat que nomenarà un Comissionat de Participació Ciutadana perquè condueixi una reforma en profunditat dels processos i mecanismes de la participació ciutadana de l´Ajuntament de Barcelona.
Xavier Trias ha explicat que ha donat instruccions als seus regidors perquè prioritzin la feina a peu de carrer, el contacte amb les persones i les entitats, i evitin tancar-se als despatxos a fer reunions i treball tècnic.
La prioritat del Govern de Xavier Trias serà lluitar contra la crisi econòmica i crear llocs de treball. Estem patint una de les crisis econòmiques més intenses que recordem en les darreres dècades, una crisi que és especialment greu pels efectes socials que se´n deriven, en particular sobre l´atur i l´augment de situacions de pobresa que porta associat. Hem de preparar en el futur un nou model econòmic de creixement, més basat en la producció d´alt valor afegit, en més productivitat i competitivitat, una més elevada demanda exterior i en una ocupació estable i de qualitat. Cal retornar la confiança social necessària per tornar a endegar el sistema a tots els nivells i reactivar el consum.
Com ha explicat Trias l´Administració local disposa d´instruments per lluitar contra la crisi, ja que és l´Administració més propera als ciutadans i, per tant, la d´efectivitat més immediata i la que més pot incidir en el petit teixit econòmic dels barris, les famílies i el consum. ?Per tot això, cal un lideratge local fort que aporti il·lusió i convicció i potenciar l´economia productiva i l´economia social de mercat.
En aquest àmbit, Trias ha anunciat que una de les primeres mesures que prendrà com a Alcalde de Barcelona serà crear la Taula de Seguiment de la Crisi amb els agents econòmics i socials, representants de la societat civil de l´àmbit econòmic de la ciutat, i amb els representants de tots els grups municipals, amb l´objectiu de consensuar les propostes que conjuntament haurem de tirar endavant.
També ha afirmat que s´implicarà personalment perquè el comerç de la ciutat mantingui la seva funció vertebradora i de cohesió social, ?el comerç és un element bàsic per a la generació de llocs de treball i com a font de riquesa econòmica de la ciutat?. També que treballarà per afavorir una consciència ciutadana compartida i positiva sobre el turisme, un dels principals sectors econòmics de la ciutat.
Trias ha anunciat que apostarà per uns serveis socials de qualitat, ?qualitat de vida vol dir serveis a les persones. Que ningú es quedi enrere i que les persones estiguin ben ateses, és un altre dels nostres grans objectius?. I ho farem cercant aliances més estretes entre les administracions públiques, el Tercer Sector i la iniciativa privada.
A parer de l´Alcalde les polítiques de benestar han de ser vistes ?no com una despesa sinó com una inversió de futur?.
Un altra de les prioritats de govern de Xavier Trias serà també que Barcelona sigui capaç de garantir la convivència veïnal i preservar la cohesió social als barris, ?no ens podem permetre l´existència de diferents comunitats dins de Barcelona. Hem de treballar entre tots els agents i amb tots ells per propiciar l´existència d´una sola comunitat barcelonina i catalana?.
Qualitat de vida és també convivència, projectes comuns, civisme, seguretat i serveis públics de qualitat i excel·lència. La seguretat és un altre punt prioritari de cara a garantir un nivell més alt de benestar entre els ciutadans i ciutadanes de Barcelona. El Govern de la ciutat és responsable d´assegurar la tranquil·litat de les persones a casa i al carrer. ?Sense seguretat ni civisme, no hi ha llibertat ni qualitat de vida possible?.
Trias ha afirmat que ?actuarem amb contundència en aquells casos de vandalisme i incivisme que malauradament es repeteixen sovint a la nostra ciutat i degraden el sentiment de tranquil·litat i pacífica convivència? i que lluitarà amb fermesa contra la delinqüència i les conductes abusives, com la venda ambulant que afecten les propietats, els comerços i la vida pacífica de la ciutadania. Sempre des d´una estreta col·laboració entre la Guàrdia Urbana i el cos de Mossos d´Esquadra.
Trias ha apostat perquè l´urbanisme de Barcelona segueixi sent un referent internacional, ?ha arribat el moment de tornar a fer de l’urbanisme i de l’arquitectura un dels eixos de la nostra actuació municipal?. Vull que l’urbanisme avanci pel camí de l’autosuficiència energètica, vull que els nostres barris esdevinguin pols productius, on s’hi visqui i on s’hi treballi. Espais renaturalitzats on s’hi pugui crear i on ens hi puguem formar durant els transcurs de les nostres vides. Barris a velocitat humana, ben comunicats amb mitjans de transport col·lectiu i amb les eines que ens dóna la tecnologia que tenim a l’abast, en el si d’una ciutat d’alta velocitat, capital global, seu d’infraestructures i equipaments de primer nivell mundial.
Trias ha afirmat també que vol treballar amb el Port per fer-lo avançar com un nou pol de desenvolupament ciutadà i marítim, en el que combinar usos ciutadans i usos portuaris. Barcelona té possibilitats úniques per competir amb el món: Port, Aeroport, Zona Franca, Fira, connexions ferroviàries i viàries. Vull integrar aquesta visió i fer-ho d’acord amb tots els agents implicats, començant per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en la que ens vam implicar fermament fa uns anys, i de la que en vull exercir un lideratge cooperatiu amb la resta d’alcaldes.
L´alcalde també ha parlat de Cultura, ?posarem la cultura a l´abast de tots els barcelonins i barcelonines?, i ha apostat per l´Educació com un eix vertebrador del projecte de ciutat, des de les llars d´infants fins als màsters més avançats.
Xavier Trias ha apostat pel paper capital de Barcelona, capital de Catalunya, de la cultura catalana per història i de la catalanitat per voluntat pròpia.
Trias ha afirmat que ?seré un alcalde exigent amb les polítiques de la Generalitat, amb lleialtat nacional, però treballant per aconseguir totes les inversions i serveis que pertoquen a la capital de Catalunya?. També ha insistit en la necessitat d´arribar a un acord per un nou finançament per la ciutat.
?Vivim una època de dura crisi econòmica?, ha dit Trias que també ha recordat que la ciutat ha superat crisis anteriors. ?Ara Barcelona també se´n sortirà. És per això que proposo un canvi de model, un canvi de projecte de ciutat, un canvi de formes, un canvi d´actitud, però un canvi tranquil, un canvi en positiu?.
Trias ha reclamat ?aixecar la ciutat entre tots, tornar a construir els grans consensos que Barcelona necessita des de baix, amb generositat i ma estesa. Amb la col·laboració de tothom, també la dels grups de l´oposició. Amb esperit de partenariat públic-privat, sense que el sector públic faci una competència innecessària a la iniciativa privada?.
“Des d´avui estic a la disposició de tots els grups municipals i els seus presidents, a la disposició del Sr. Jordi Hereu, del Sr. Fernández Díaz, del Sr. Portabella i del Sr. Gomà, per tal de bastir aquests grans consensos que necessitem. La Barcelona del futur no es construirà des d´una única opció política. Seré l´alcalde de tots els barcelonins i barcelonines, dels qui m´han votat i dels que no m´han votat. Vull aconseguir acords amb tots els sectors, amb els agents econòmics i socials, amb les entitats, amb els veïns i veïnes de cada barri.
?Barcelona ho necessita, la ciutadania ens ho demana, la responsabilitat ho requereix, amb la col·laboració de tothom ho aconseguirem?, ha finalitzat l´Alcalde Trias.

Podeu consultar en els següents enllaços:
L´àudio: http://72.167.237.38/audio/audio_trias.mp3
El discurs en PDF: http://w3.bcn.es/fitxers/premsa/xtdiscurs.967.pdf





Paraules clau