Barcelona lidera la iniciativa europea en ciutats intel·ligents : Servei de Premsa

Barcelona lidera la iniciativa europea en ciutats intel·ligents

08/08/2011

La ciutat de Barcelona està fent una clara aposta per convertir-se en un referent en el món de les Smart Cities i, per això, està rebent el reconeixement europeu a la important tasca que està duent a terme en aquest camp. A més de ser la Capital Mundial de les Tecnologies de Mobilitat, la ciutat continua obrint camins en l´àmbit de les ciutats intel·ligents i lidera la recerca i el desenvolupament en tots els aspectes relacionats amb aplicar les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) al desenvolupament harmònic de l´hàbitat urbà.

Dels 15 projectes que hi ha actius a Europa finançats per la Comissió Europea centrats en les TIC aplicades a les Smart Cities, l´Ajuntament de Barcelona està present a sis projectes europeus, dos d´ells liderats per ESADE. A més, hi ha un setè projecte en el que un dels principals actors és la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Així, en total, la ciutat està present en set dels 15 projectes europeus, un 46,7% del total. Això fa de Barcelona la capital de referència en aquest important desenvolupament tecnològic i social.

L´iCity és el projecte de referència

El principal projecte és l´iCity, que ha aprovat recentment la Comissió Europea i que lidera l´Institut Municipal d´Informàtica (IMI) de l´Ajuntament de Barcelona. Aquest programa té un pressupost de més de 6 milions d´euros i es desenvoluparà en els propers tres anys. La iniciativa facilitarà la presència de l´Ajuntament de Barcelona en els fòrums de coordinació i planificació sobre Smart Cities a nivell de la Comissió Europea.

El programa pretén desenvolupar serveis d´interès per als ciutadans a partir de l´obertura de part de les infraestructures TIC municipals (wifi corporativa i xarxa de fibra òptica corporativa), la reutilització de la informació pública i la provisió d´eines per a facilitar a tercers el desenvolupament d´aplicacions. A més de l´Ajuntament de Barcelona, en aquesta iniciativa també participen les empreses Abertis i Cisco (que ha instal·lat un centre de recerca en aquest àmbit a la capital catalana), la UOC, el Citilab de Cornellà, així com les ciutats de Londres, Gènova i Bolonya.

El projecte iCity prioritzarà els desenvolupaments en aquells àmbits de més impacte en la vida ciutadana: mobilitat i transport, medi ambient, serveis socials, salut, entreteniment, cultura i seguretat. Tot estimulant l´ús de la plataforma que es desenvoluparà per part d´empreses i organitzacions ciutadanes. La connexió entre ciutats permetrà la reutilització de les aplicacions i l´aprofitament d´experiències.

Però no acaba aquí el lideratge barceloní

En aquests moments, a més de Gènova i Bolonya, hi ha d´altres ciutats que col·laboren en projectes de desenvolupament tecnològic de manera conjunta amb Barcelona i miren a la capital catalana com a referència indiscutible en l´àmbit de les Smart Cities o Ciutats Intel·ligents. Aquestes ciutats són, per exemple, Manchester, Amsterdam, Helsinki, Roma o Torí.Compartiu aquest contingut