L´Ajuntament centra enguany la campanya de reducció de soroll de l´oci nocturn en l´espai públic : Servei de Premsa

L´Ajuntament centra enguany la campanya de reducció de soroll de l´oci nocturn en l´espai públic

09/08/2011

En el marc del Pla de reducció de la contaminació acústica de Barcelona, l´Ajuntament de Barcelona posa en marxa, des del mes juliol i fins al 30 de novembre, la Campanya de reducció del soroll d´oci nocturn als diferents districtes de la ciutat.

Aquesta campanya té com a objectiu millorar el confort acústic en aquelles zones amb més elevada concentració d´activitat nocturna d´oci: terrasses, locals d´oci nocturn, places i d´altres espais, i es desplega a partir de l´estiu, per tractar de fer compatible l´activitat lúdica amb el dret al descans dels veïns i veïnes especialment durant aquests mesos en què les condicions climatològiques afavoreixen l´increment de vida al carrer.

Centrats en reduir el soroll a l´espai públic i conscienciar clients que surten a fumar

Enguany, a més de centrar-se en els establiments es dirigeix també a millorar les condicions de comfort acústic a l´espai públic en horari nocturn i s´incorpora el missatge de civisme als clients que surtin dels locals a fumar.

Dins d´aquesta campanya, un grup de promotors ambientals i actors recorren els carrers i zones amb queixes ciutadanes o que presenten una major afluència de gent a l´espai públic per tal de conscienciar els ciutadans de la necessitat de conciliar l´oci nocturn amb el descans dels veïns i per afavorir que els diferents agents implicats en la generació de soroll col·laborin en la minoració del soroll derivat de l´oci nocturn, a més de verificar el grau de compliment de la normativa per part dels establiments adherits a la campanya.
Les queixes per soroll al carrer i als establiments es mantenen estables

Les dades recollides per l´Ajuntament mostren que durant els primers set mesos de l´any, les queixes ciutadanes per sorolls s´han mantingut estables. Fins al 31 de juliol, s´han rebut 12.379 trucades de ciutadans al telèfon de la Guàrdia Urbana (telèfon 092) per molèsties produïdes pel soroll de locals i molèsties genèriques per soroll o música alta, que comprenen tots els conceptes de queixa per soroll al carrer, ja sigui al voltant d´establiments o per concentracions de gent, música alta, etc. Durant el mateix període de l´any 2010 van ser 12.690 queixes, el que representa un 2´4% menys de trucades ciutadanes que l´any anterior.

Sensibilització i control

A la campanya de reducció del soroll d´oci nocturn 2011 de l´Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans, els promotors verifiquen el grau de compliment de l´ordenança municipal en matèria de contaminació acústica i d´altres afins dels establiments identificats a la campanya. També s´analitza l´espai públic, recollint la descripció de les zones d´actuació pel que fa a establiments existents i usos habituals de l´espai, així com la quantitat i tipologia de públic present. D´altra banda realitzen una tasca d´informació sobre l´existència de la campanya als usuaris de l´espai públic, per fomentar el comportament cívic i sol·licitar l´adhesió a la campanya als responsables dels establiments. L´actuació abasta tots els àmbits, tant als establiments i a les seves terrasses com a les zones pròximes als mateixos.

També un equip d´actors sensibilitza la ciutadania sobre la importància de reduir el soroll per respecte al descans dels veïns. La seva àrea d´actuació es centra a l´espai públic, places i carrers amb major afluència i es basa en representacions teatralitzades o en format mim, segons la localització i el públic objectiu.

Aquesta tasca es desenvolupa dins l´horari nocturn de les 23:00 fins a les 3:00 de la matinada per les actuacions dels promotors i de 3:00 a 6:00h per les dels actors, en nits de dijous, divendres i dissabte, per tal de cobrir el màxim d´escenaris possibles i en les condicions en què es preveu més afluència de públic.

D´altra banda, també la Guàrdia Urbana de Barcelona persisteix en la vigilància dels incompliments, i ha interposat en el que portem d´any 2.100 denúncies relacionades amb sorolls per conceptes com:

– Pertorbar el descans i la tranquil·litat dels veïns o vianants
– Sorolls nocturns per activitats a la via pública
– Cants, crits i/o sorolls en establiments.
– Fer soroll, incloent-hi l´ocasionat pel públic en sortir de l´establiment, local o recinte, i altres molèsties.
– Sortir sorollosament dels locals d´oci nocturn.

Aquesta xifra suposa un increment del 7,1% respecte el mateix període de l´any anterior.

S´incrementen les autoritzacions de terrasses

La campanya de reducció del soroll de l´oci nocturn de 2011 se centra enguany a l´espai públic per donar també cobertura als nous espais incorporats a l´oci nocturn. Enguany, s´ha registrat un augment de les peticions d´establiments per instal·lar una terrassa al carrer. Durant els primers 7 mesos de l´any, l´Ajuntament ha concedit 1.465 noves autoritzacions a establiments per instal·lar terrasses a l´espai públic i n´ha denegat 564 peticions de llicència. Amb aquestes noves autoritzacions, Barcelona compta amb 3.802 terrasses autoritzades, el que representa un augment del 62´7% d´aquests espais a la ciutat respecte de l´any 2010, quan hi havia 2.337.

L´actuació: en dos grans zones

Les accions es divideixen en dos grans àrees, que comprenen d´una banda Ciutat Vella i Gràcia, i de l´altra, la resta de districtes.

CIUTAT VELLA +GRÀCIA

Districte Microzona
Ciutat Vella El Born
Pl Reial
Rambla Raval
Barceloneta
Gràcia Pl Virreina
Verdi
Pl Revolució
Pl Sol/ de la Vila

RESTA DE DISTRICTES

Districte Microzona
Sant Andreu Pg Fabra i Puig
Garcilaso
Sarrià-Sant Gervasi Santaló/Amigó
Marià Cubí
Eixample Avda Gaudí
Aribau/Casanova
Consell de Cent/Balmes
Horta-Guinardó Tajo/Dante
Pl Eivissa
Pl Bacardí/Pg Maragall
Les Corts Alfambra
Pl Centre
Nicaragua/Equador
Nou Barris Pg Fabra i Puig
Pg Verdum
Via Julia
St Martí Rogent/Clot
Rmbla Poblenou
Pere IV
Sants-Montjuïc Avda Paral·lel/Blai
Pg St Antoni/Pl Osca

L´experiència de deu edicions

Aquesta campanya s´ha portat a terme durant els darrers 10 anys, i ha actuat en un total acumulat de 4.318 establiments, de tots els districtes de la ciutat, sempre centrada en zones amb concentració de terrasses i locals d´oci.

Al 2010, es va fer control sobre 794 establiments, on es van fer 1.588 inspeccions, es va aribar a 80.630 persones i es van lliurar 43.332 piruletes amb el lema de la campanya. En aquestes actuacions no es van detectar incompliments greus de la normativa (com ara incompliment d´horari) però sí que es va detectar soroll fora del permès o música al carrer procedent del local en un 15´1% dels locals inspeccionats.Compartiu aquest contingut