El Castell de Montjuïc acollirà el Memorial Democràtic a partir de l´octubre : Servei de Premsa

El Castell de Montjuïc acollirà el Memorial Democràtic a partir de l´octubre

17/08/2011

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, i l´alcalde accidental de Barcelona, Jaume Ciurana, han anunciat aquest matí que el Memorial Democràtic s´instal·larà a partir del mes d´octubre al Castell de Montjuïc. També han assistit a la roda de premsa el regidor de Presidència i Territori i del Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, i el director general de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Joan Auladell.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha expressat la voluntat del Govern de la Generalitat de ?tirar endavant el Memorial Democràtic? amb l´objectiu de recordar ?la lluita per la democràcia? de manera imparcial, i ?amb l´ànim de no dividir? Catalunya en dos bàndols. Joana Ortega també ha destacat que la instal·lació del Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc és ?una forma de recuperar l´ús del Castell per a la memòria i per a record permanent del que va significar la Guerra Civil i la repressió per a Catalunya i per a la democràcia?.

La selecció definitiva dels espais així com la seva cessió es concretarà properament a través d´un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l´Ajuntament de Barcelona. Els espais cedits al Memorial Democràtic garantiran tots els serveis necessaris per al desenvolupament de les seves activitats. Això no significa que totes les activitats del Memorial s´hagin de fer exclusivament a al Castell de Montjuïc, doncs es continuaran realitzant altres activitats del Memorial al centre urbà i a la resta de Catalunya.

La cessió d´espais al Memorial Democràtic reflecteix la ferma voluntat de l´Ajuntament de Barcelona de contribuir a la plena recuperació i potenciació del recinte del Castell de Montjuïc. A més, les activitats del Memorial Democràtic en un indret tan emblemàtic per la història de la ciutat i del país reforcen el Pla d´Usos del Castell de Montjuïc.

L´alcalde accidental i titular de l´àrea de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l´Ajuntament de Barcelona, ha destacat la importància que el Memorial Democràtica s´instal·li al Castell de Montjuïc. ?Per la seva simbologia, no se m´acut un espai millor pel Memorial Democràtic. Amb aquesta cessió, refermem l´aposta de la ciutat per recuperar el castell, i reforcem també la capitalitat de Barcelona?, ha manifestat.

Un instrument per recuperar la memòria democràtica

El Memorial Democràtic, creat per llei l´octubre de 2007, té per objecte desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica. El Memorial impulsa el coneixement del període de la Segona República, de la Generalitat republicana, de la Guerra Civil, de les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, de la repressió de la dictadura franquista, de l´exili i de la deportació, de l´intent d´eliminar la llengua i la cultura catalanes, dels valors i les accions de l´antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica. La finalitat és donar a conèixer d´una manera científica i objectiva el passat recent, i estimular la comprensió del temps present.Compartiu aquest contingut