Barcelona prioritza l´ajuda humanitària d´emergència a la Banya d´Àfrica : Servei de Premsa

Barcelona prioritza l´ajuda humanitària d´emergència a la Banya d´Àfrica

16/09/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona augmentarà de forma immediata i també de cara al 2012 l´ajuda humanitària a l´anomenada Banya d´Àfrica per tal de fer front a l´emergència actual. En aquests moments, 13,3 milions de persones pateixen una greu crisi alimentària en aquesta zona, majoritàriament a les regions de Somàlia i Etiòpia. La major part dels afectats amb desnutrició aguda i deshidratació són infants. L´aposta per incrementar l´ajuda humanitària a la Banya d´Àfrica es posarà de manifest a través d´una Mesura de Govern que es presentarà dimecres en la primera reunió de la Comissió de Presidència i Règim Interior.

Les entitats de Barcelona que estan treballant a la zona amb programes de cooperació han estat des del primer moment molt actives en la posada en marxa de mecanismes d´ajuda i coordinació. Per part de l´Ajuntament de Barcelona, s´està actuant a patir de tres eixos bàsics de treball:

– Assegurar la informació i la coordinació entre els actors implicats
– Activar el conveni d´emergència humanitària amb l´ONG Farmamundi per actuació urgent sobre el terreny
– Donar la màxima informació a la ciutadania perquè es conegui la situació i les organitzacions de la ciutat que es troben sobre el terreny

Paral·lelament, l´Ajuntament de Barcelona també està present en les taules de seguiment d´aquesta crisi humanitària, a través del Comitè Català d´Emergències i Ajuda Humanitària, que convoca la Generalitat de Catalunya, i la taula de coordinació que ha establert l´Agència espanyola de Cooperació Internacional.

El Pla Director de Cooperació Internacional de Barcelona, aprovat amb el consens de les organitzacions solidàries de la ciutat i tots els grups municipals, preveu diferents formes de cooperació, de forma bilateral, de ciutat a ciutat, de suport a les organitzacions i també per casos d´emergència humanitària, com és el cas. Davant l´evidència que la crisi humanitària serà llarga, la Mesura de Govern que impulsa l´Ajuntament de Barcelona impulsa les següents iniciatives:

– Incrementar, a través de Farmamundi, l´ajuda humanitària a la Banya d´Àfrica, tant de forma immediata com també durant el 2012.
– Organitzar i difondre iniciatives de sensibilització ciutadana sobre la crisi alimentària
– Donar suport a les ONG de la ciutat i preparar una compareixença conjunta amb les associacions i organitzacions per informar sobre quines entitats de la ciutat treballen sobre el terreny i els projectes i països on es destinen els fons recaptats

El passat juliol, l´Ajuntament de Barcelona va respondre a la crida de Nacions Unides i va fer una primera aportació, a través de Farmamundi, 30.000 euros per col·laborar amb el finançament de material mèdic i farmacèutic. Ara farà una nova aportació a l´entorn dels 100.000 euros de la partida destinada a emergències humanitàries. De cara a l´any que ve, els recursos pressupostaris de l´Ajuntament de Barcelona per emergències humanitàries es destinaran de forma prioritària a la Banya d´Àfrica.





Paraules clau