L´Ajuntament de Barcelona presenta un pla per a incentivar el retorn del col·lectiu de senegalesos al seu país : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona presenta un pla per a incentivar el retorn del col·lectiu de senegalesos al seu país

16/09/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona posarà en marxa una prova pilot de formació per a incentivar el retorn voluntari, d´entre d´altres, al col·lectiu de senegalesos que viuen de forma irregular al districte de Sant Martí, i que consistirà en la realització d´un pla individualitzat vinculat al compromís de retorn al país d´origen per part dels participants com un acabament dels seu procés migratori.

Amb aquesta prova pilot es vol donar una nova opció que va molt més enllà de l´ajut social d´emergència. Comporta una proposta per al retorn voluntari i el reintegrament amb garanties en el país d´origen, a través de la formació, per aquelles persones en situació vulnerable que han vist com el seu projecte migratori ha fracassat.

L´objectiu del projecte és proporcionar una formació específica durant un període de quatre o cinc mesos per al seu futur professional al Senegal, amb la finalitat d´afavorir el reintegrament d´aquelles persones que viuen en condicions infrahumanes en solars en desús que considerin que el seu projecte migratori a Catalunya ha finalitzat i manifestin la voluntat de reintegrar-se al seu país d´origen, el Senegal.

Anirà adreçat a un grup de 15 a 20 senegalesos que realitzaran un curs formatiu de 4-5 mesos, impartits per BCN Activa, en oficis que tinguin possibilitats d´inserció laboral al Senegal. Quan es finalitzi el curs formatiu, l´Ajuntament acreditarà la formació rebuda pels participants. Un cop retornats al seu país d´origen, es realitzarà un procés d´acompanyament mitjançant una ONG instal·lada al Senegal que col·labori en la inserció laboral.

Els cursos consistiran en 255 hores de formació ocupacional, 30 de formació per al retorn i 15 hores de formació sobre empleabilitat.

La selecció dels candidats es realitzarà per un treballador social de l´Ajuntament. Es farà una exploració individualitzada de la situació personal i social, així com de la motivació dels participants que es presentin de forma voluntària. Tots els que tinguin el perfil per participar seran derivants a BCN Activa que assignarà un tècnic-tutor que farà un diagnòstic ocupacional dels preseleccionats per estudiar les seves habilitats personals, la trajectòria professional, el nivell d´estudis, etc. Els participants que superin la preselecció formalitzaran un compromís escrit amb l´Ajuntament.

Un cop finalitzat el curs, l´Ajuntament contactarà amb les administracions competents per tal d´organitzar el retorn dels participants al seu país d´origen. També es contactarà amb les entitats de cooperació o ONGs que actuen al Senegal per tal de donar una continuïtat, durant un període determinat, acollint als participants en el programa i donant continuïtat al pla de reinserció, en forma de feina.

L´Ajuntament ja ha establert contactes amb diferents institucions per implicar-les en el desenvolupament del projecte, com per exemple, la Secretaria d´Estat d´Immigració del Ministeri de Treball i Immigració; el Departament de Benestar de la Generalitat de Catalunya; l´Oficina Internacional de Treball (OIT); la Cambra de comerç; i l´Organització Internacional de les Migracions (OIM).





Paraules clau