La Xarxa BCN Antirumors de l´Ajuntament de Barcelona ja ha format 436 voluntaris : Servei de Premsa

La Xarxa BCN Antirumors de l´Ajuntament de Barcelona ja ha format 436 voluntaris

28/10/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Xarxa BCN Antirumors de l´Ajuntament de Barcelona ha format ja 436 voluntaris perquè formin part de l´equip d´ ?agents antirumors´, com a part de l´estratègia que desenvolupa l´àrea d´Immigració i que se centra en la importància de combatre els estereotips, els tòpics i els falsos rumors que afecten les persones immigrades promovent el coneixement, la reflexió i el debat al voltant dels reptes que planteja l´augment de la diversitat.

La iniciativa forma part del Pla d´Interculturalitat de l´Àrea d´Immigració, de la Quarta Tinença d´Alcaldia de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. El programa busca combatre els rumors negatius i sense fonament que dificulten la convivència en la diversitat, a partir del treball en xarxa amb diferents actors i entitats socials, promovent la figura de l´´agent antirumors´.

En total, s´han realitzat 150 hores de formació a 18 grups diferents, on hi ha hagut un total de 600 persones inscrites. D´aquestes, 436 ja han rebut el certificat d´´agent antirumors´. El perfil del voluntari que s´apunta a aquests cursos és molt divers: infermeres, professors d´institut, periodistes, gent gran de casals, cooperants, dinamitzadors juvenils, ciutadans a l´atur,estudiants, etc.

Els voluntaris compten amb un llibre, ?La Guia pràctica per a l´agent antirumor?, un document redactat sota la coordinació de l´Oficina Tècnica de l´Estratègia Antirumors de l´Ajuntament de Barcelona, i amb la col·laboració de la Xarxa BCN Antirumors.

Aquest llibre és una eina de suport per entrenar les habilitats i les actituds que afavoreixen la sensibilització basada en el diàleg. Vol ser també una base de coneixements sòlida per a les persones que desitgen desenvolupar una tasca sensibilitzadora activa per frenar les falses concepcions existents vers la població estrangera a Barcelona.

Cursos a voluntaris

L´Estratègia desenvolupa diferents vies d´acció per tal de treballar en la desarticulació dels rumors utilitzant sempre una eina clau: la informació rigorosa i objectiva. Una de les línies de treball és la realització del curs, l´últim del qual s´ha dut a terme aquest últim mes, destinat a crear la figura de l´agent antirumors. Aquestes sessions ofereixen, des d´una perspectiva multidisciplinar, informació, pautes relacionals i eines comunicatives destinades a desactivar rumors.

En aquests cursos, els alumnes aprenen diverses estratègies per combatre els rumors identificats com a més usuals, com que els immigrants copen els ajuts socials, no paguen impostos, reben ajuts per obrir comerços, o que abusen dels serveis sanitaris i col·lapsen les urgències.

El curs dota els alumnes de xifres sobre la realitat d´aquests col·lectius i s´aporten les eines i les dades oficials que invaliden el rumor tractat.

Els cursos estan dirigits a qualsevol persona interessada en col·laborar en l´Estratègia BCN Antirumors des de la seva activitat habitual, i també a personal tècnic i voluntari d´entitats o treballadors de l´administració municipal o d´altres.

Més difusió

Un dels objectius que s´ha marcat el govern municipal per als propers mesos és ampliar la difusió dels materials elaborats per l´Agència de l´Estratègia BCN Antirumors perquè arribi a més ciutadans. En aquest sentit, l´Ajuntament de Barcelona ja ha estat fent una tasca d´assessorament de l´estratègia a molts municipis de Catalunya, que s´han interessat per engegar iniciatives similars.

En aquests moments, la Xarxa compta amb una pàgina web, en què s´hi contenen tots els materials (www.bcnantirumors.cat), i un canal propi de Youtube (www.youtube.com/user/bcnantirumors).

Més de 220 entitats i persones a títol individual ja s´han adherit a la Xarxa Antirumors de Barcelona, que col·laboren en l´acció. Les entitats són molt heterogènies: hi ha associacions de veïns, associacions de comerciants, etc…





Paraules clau